Bezbedniji prevoz hrane za mališane

B. Borisavljević

22. 04. 2018. u 23:59

Ishrana 60.000 dece smeštenih u vrtiće pod strogom kontrolom nadležnih. Tri pikapa za PU na Paliluli, Zemunu i Voždovcu, a Novi Beograd kombi

Безбеднији превоз хране за малишане

Jelovnici se sastavljaju jednom nedeljno

ČETIRI predškolske ustanove dobiće nova dostavna vozila sa rashladnim uređajima za prevoz hrane, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Po jedno pikap vozilo namenjeno je predškolskim ustanovama "Boško Buha" na Paliluli, "Simo Milošević" u Zemunu i "Čika Jova Zmaj" na Voždovacu, dok će PU "11. april" sa Novog Beograda dobiti kombi vozilo.

Gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak ističe da je, osim kvaliteta hrane za oko 60.000 mališana u 314 objekata, izuzetno važno da ustanove raspolažu i modernim, a pre svega bezbednim vozilima za prevoz obroka. Otvoreni postupak javne nabavke je okončan, a nakon potpisivanja ugovora sa najboljim ponuđačem, isporuka ovih vozila je u kratkom roku.

- Ukupna vrednost nabavke je 11.339.856 dinara sa PDV - kaže Gak. - Najvažnije je da smo za četiri ustanove objedinili javnu nabavku, čime smo uštedeli oko 600.000 dinara, budući da se do sada ovaj postupak odvijao posebno po ustanovama.


O ishrani mališana u beogradskim vrtićima brine čitav tim stručnjaka. Jelovnici se sastavljaju jednom nedeljno, i isti su u svim objektima jedne predškolske ustanove. Listu za nabavku, na kojoj je oko 110 različitih namirnica od kojih se spremaju obroci, jednom godišnje, predlaže Komisija za unapređenje ishrane, a hrana se priprema u centralnim kuhinjama predškolskih ustanova

Kontrole ishrane dece u predškolskim ustanovama su veoma rigorozne i na trpezu dolaze samo prvoklasne namirnice. "Pod lupom" je i provera zdravstvene ispravnosti, kao i praćenje izgleda namirnica. Sistemska kontrola je u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje, a sanitarno-higijenske uslove i ispravnost namirnica kontrolišu i republički sanitarni inspektori. I jedni i drugi dolaze bez najave, a uzorci obroka se čuvaju 72 sata.

PASULj OMILjENI OBROK

OMILjENI obrok mališana u vrtićima je pasulj, a slede pire, piletina i oslić. Nutricionisti propisiju da, kroz najmanje tri obroka u obdaništu, deca moraju da unesu namirnice iz svih sedam grupa - žitarica, mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, masnoće, povrće, voće i šećeri.

Propisani normativ za vrtićki uzrast je od 4.400 do 4.900 kilodžula dnevo i mališani obrocima u obdaništu zadovoljavaju 75 odsto svih dnevnih energetskih, kao i 90 odsto potreba za mineralima i vitaminima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije