TOKOM prethodna dva dana, 13 zaposlenih u firmama "Elita kop" i "CB&I", koji su angažovani u NIS rafineriji u Pančevu na izgradnji novog postrojenja, zatražilo je lekarsku pomoć zbog trovanja. Kako kažu iz NIS, o razlozima pogoršanja zdravstvenog stanja radnika zasada nema zvaničnog izveštaja. S druge strane, iz gradske uprave Pančeva ističu da je vazduh u njihovom okruženju ispravan.

Zbog stomačnih problema i mučnine radnici su primljeni u Opštu pančevačku bolnicu. Trojica radnika upućena su na Vojnomedicinsku akademiju zbog dalje dijagnostike, dok su ostali nakon lekarskih pregleda pušteni na kućno lečenje, stoji u saopštenju kompanije NIS.


PROČITAJTE JOŠ:
Kolone od "Geneksa" do Mostara

- Od prvog trenutka NIS u potpunosti sarađuje sa nadležnim organima koji sprovode detaljnu istragu o ovom događaju i utvrđuju sve činjenice u vezi sa njim - naglašavaju iz kompanije.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, sve je počelo 11. aprila kada je posao u rafineriji zaustavljen zbog prekida struje. Ipak, čelnici grada na Tamišu ističu da je vazduh u njihovom okruženju ispravan.

- Gradski monitoring nije zabeležio povišene upozoravajuće vrednosti, stoga ni mobilna merna stanica Zavoda za javno zdravlje nije angažovana - istakao je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva. - Preko Sekretarijata za ekologiju tražili smo informaciju i od Rafinerije, a odgovor još čekamo. Ako postoji problem, onda je to u okolini Rafinerije koja sprovodi sopstvena merenja, i za koja nije zadužen Grad Pančevo.

Prema rečima Pavlova, njemu je rečeno da su se radnici javili lekaru zbog neprijatnog mirisa koji je uzrokovao mučninu, ali koji nije ima posledice po ljudsko zdravlje.


PROČITAJTE JOŠ:
Vojska ustupila prostor vrtićima

OBAVEZNA OBUKA BEZBEDNOSTI

ZAPOSLENI koji obavljaju poslove u Rafineriji, bez obzira na to da li je reč o zaposlenima u NIS, ili je reč o izvođačima radova, obavezno prolaze kroz obuke bezbednosti, zaštite životne sredine i zaštite na radu.

- Merama industrijske i ekološke bezbednosti, zaštite na radu i zdravlja zaposlenih, poklanja se maksimalna pažnja i u ovoj oblasti primenjuju se najviši svetski standardi - ističu iz NIS.