Vesić: Izbor gradonačelnika moguć i pre isteka zakonskog roka

Tanjug

07. 04. 2018. u 10:38

Весић: Избор градоначелника могућ и пре истека законског рока

Goran Vesić / Foto Tanjug / S. Radovanović

Novi gradonačelnik Beograda može biti izabran i pre isteka zakonskog roka od 30 dana po konstituisanju gradskog parlamenta, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić

Novi gradonačelnik Beograda može biti izabran i pre isteka zakonskog roka od 30 dana po konstituisanju gradskog parlamenta, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Kaže da će se, posle izbora prvog čoveka Beograda, steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada.

Vesić je na TV Pink rekao da će na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta, koja je zakazana za 9. maj, biti verifikovani mandati novih odbornika i izabran predsednik Skupštine grada i sekretar.

PROČITAJTE JOŠ: Vesić: Posle dugo godina Beograd počeo da se razvija

"Tada će novoizbarani predsednik zakazati sednicu za izbor gradonačelnika i drugih oragana. Najduži rok po zakonu je mesec dana, ali to može da se desi ranije. Od tog trenutka će se steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada i da grad nastavi da radi", kaže Vesić.

PROČITAJTE JOŠ: Vesić: Dva velika tendera uskoro za rekonstrukciju centra

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na njima je pobedila lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", sa osvojena 64 odbornička mandata.

Lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" imaće 26 odbornika, lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" 12, a koalicija SPS i JS osam odborničkih mesta.

Od 24 liste, koliko ih je učestvovalo na izborima u Beogradu, 20 nije prešlo cenzus.

VESIĆ O PLANOVIMA ZA UREĐENjE PLATOA KOD HRAMA

Hram svetog Save na Vračaru je jedna od tri najposećenije destinacije za turiste koji dolaze u Beograd, a gradski menadžer Goran Vesić kaže da Grad zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom radi na tome da se kompletan plato ispred hrama potpuno drugačije uredi.

Vesić je na TV Pink rekao da se u razgovorima sa crkvom radi na tome da se na prostoru iza parohijskog doma izgradi zgrada patrijaršije.

Navodi i da traju radovi u Ulici Bore Stankovića iza samog hrama, što će, dodaje, omogućiti da se formira porta hrama.

Vesić objašnjava da je plato ispred hrama pravljen kada je hram bio u temeljima i nije bio centralno mesto, te da mora potpuno drugačije da bude uređen i zasužuje da bude uređen.

Pored toga, prema njegovim rečima, predviđena je podzemna garaža u Skerlićevoj ulici iza Narodne bibliotreke.

"Puno će se stvari desiti oko samog hrama i doprinećemo kao grad da se taj prostor uredi. To je zaista neophodno pošto dolazi veliki broj ljudi, ne samo vernika već i turista", kaže Vesić.

Gradski menadžer je naveo da je turizam najbrže rastuća privredna grana u gradu, te da treba dodatno da uređujemo grad kako bi dali što više povoda turistima da posete srpsku prestonicu.

Turisti prosečno provode dva i po dana u Beogradu, a Vesić naglašava da se nastoji da se njihov boravak produži makar za još jedan da, što omogućava da se ponuda za turiste obogati i posetom okolnih manastira, odlaskom na Frušku goru, u Novi Sad, Šumadiju i pojedine banje.

Naveo je da je prošle godine zarada od turizma bila između 700 i 800 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Srdjan

08.04.2018. 12:07

Nije bitno kada ce se izabrati novi gradonacelnik,jer ce on samo nastaviti dobar posao koji obavlja sadasnja gradska vlast.