PREMA podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na teritoriji Beograda registrovano je šest slučajeva u kojima su usmrćeni psi, za period od 1. januara do 30. marta. Podnete su i dve krivične prijave za delo ubijanja i zlostavljanja životinja.

Pritužbe o zlostavljanju životinja na teritoriji glavnog grada, od početka godine, beleži i Veterinarska inspekcija.


PROČITAJTE JOŠ: Na Uskrs sve zatvoreno

- Po primljenoj prijavi, inspekcija izlazi na naznačenu adresu i u zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja primenjujemo odredbe Zakona o dobrobiti životinja - objašnjavaju iz Veterinarske inspekcije.

- Zakonom je jasno propisano da se čovek koji ubije, povredi, muči ili zlostavlja životinje, kažnjava novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ukoliko se povređivanje odnosi na zaštićene životinjske vrste, preti zatvorska kazna do tri godine.

Da su životinje često na meti nasilnika, svedoči i Goran Višić, sagovornik "Novosti", koji je prošle nedelje, usred bela dana, istrgnuo psa iz ruku nasilnika.

- Šetao sam delom stare Karaburme, kada sam u blizini stadiona OFK Beograd video čoveka kako motkom udara psa - objašnjava Goran. - Kada me je video samo je otrčao niz ulicu, a ja sam odmah pozvao policiju, koja se ubrzo pojavila na mestu događaja. Pas je bio bez svesti pa smo pozvali i "Veterinu", koja mu je ukazala zdravstvenu pomoć.

Goran napominje i da se slučajno u tom trenutku nije zatekao na ulici, štene bi bilo mrtvo.

- Sve je više izmučenih životinja po ulicama, ostavljenih i napuštenih, a i mnogo je i onih koji muče životinje a za to ne odgovaraju. To treba promeniti - zaključuje Goran.

Iz "Veterine Beograd" ističu da su uvek tu da povređenim životinjama pruže zdravstvenu pomoć.


PROČITAJTE JOŠ: Uklonjena vozila sa Trga Slavija

- Naš posao je da se potrudimo da spasemo svaki život, a ako imamo bilo kakvu sumnju da je reč o zlostavljanju životinja, onda obavestimo nadležne organe - poručuju iz "Veterine".


OTROV U PARKU

U PARKOVIMA širom grada u poslednjih nekoliko meseci ostavljane su sumnjive namirnice za pse. Hrana sa ubrizganim otrovima ili puna eksera samo je jedan od primera sa kojima su se sugrađani susretali, a koja je brzom intervencijom radnika "Veterine" uklonjena.