Do očnog lekara Barajevci putuju 30 kilometara

B. BORISAVLjEVIĆ

ponedeljak, 02. 04. 2018. u 23:59

До очног лекара Барајевци путују 30 километара

Oftalmolozi su najdeficitarniji

U barajevskom Domu zdravlja nema oftalmologa, žitelji ovog kraja moraju da putuju u Sopot na pregled. Doskoro i za radiološku dijagnostiku išli u susednu opštinu. Očekuje se da se što skorije zaposli očni lekar

ŽITELjI Barajeva i okolnih naselja više ne moraju da idu u dom zdravlja u Sopotu kako bi uradili snimanje. Ipak, na pregled kod oftalmologa moraće i dalje da putuju tridesetak kilometara u jednom pravcu, pošto zbog manjka lekara specijalista iz ove oblasti u matičnoj zdravstvenoj ustanovi nemaju očnog lekara. Nadležni ističu da rade na rešavanju ovog problema.

Kako "Novosti" saznaju u Sekretarijatu za zdravstvo, iz gradske kase je izdvojen novac za kupovinu novog rendgena, tako da od početka godine u Domu zdravlja u Barajevu ponovo radi služba radiološke dijagnostike. Zbog kvara na aparatu, prijem pacijenata bio je obustavljen, pa su stanovnici ovih naselja i na snimanje morali da putuju do Sopota.


PROČITAJTEJOŠ:
I decu vode pored bagera

- S obzirom na to da je od oktobra prošle godine, Dom zdravlja Barajevo je bez lekara specijaliste oftalmologije, pacijenti su upućivani u Sopot - navode u Sekretarijatu za zdravstvo. - U evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja nema oftalmologa i Dom zdravlja Barajevo radi na iznalaženju rešenja i što skorijem zaposlenju očnog lekara.

Manjak lekara je hronični problem gotovo svih beogradskih domova zdravlja. Prema nekim nezvaničnim procenama, nedostaje oko 300 doktora različitih specijalnosti. Kako bi se ovaj problem rešio i građani dobili potpunu zdravstvenu zaštitu, Ministarstvo zdravlja je prošle godine odobrilo prijem 274 lekara i medicinskih sestara. Novi kadar predviđen je za devet ustanova primarne zdravstvene zaštite, a najveće povećanje broja zaposlenih je u domovima zdravlja Novi Beograd i Palilula - po 47, sledi Voždovac sa 45 i Zemun sa 44, sledi DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici - 28, Zvezdara - 27, Rakovica - 16, Obrenovac - 12 i Barajevo - 8.


PROČITAJTEJOŠ:
Tramvajem kroz Trgovačku ulicu

PROSEČNA STAROST LEKARA 55 GODINA

NAJTEŽA situacija je sa lekarima opšte medicine kojih je malo u gotovo svim domovima zdravlja, a nedostaju i pedijatri, oftalmolozi, ginekolozi, internisti... Prema nekim procenama, prosečna starost lekara je oko 55 godina, tako da će se odobravanjem novih specijalizacija pripremiti novi kadar, koji će ih zameniti po odlasku u penziju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zakic Milorad

03.04.2018. 01:24

U Belu Palanku pacijenti idu u udaljen 30 km Pirot na specijalisticke preglede.Do skora imali smo sve specijaliste u Domu zdravlja .Zahvaljujuci predsedniku opstine toga vise nema.

Grom

03.04.2018. 06:26

pa sta ako putuju...ima ljudi u srbiji koji do amblante putuju po 50 60 km i niko ih ne pita...

Pacijent Iz Sopota

03.04.2018. 07:20

ni slucajno u Sopot kod oftamologa...gospodja pred penzijom me je preko mesec dana upropascavala pogresnom terapijom...sto sam umalo platio okom