KONKURS za upis u vrtiće trajaće od 7. do 18. maja, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Preliminarne rang-liste biće istaknute 11. juna, a u Predškolskoj ustanovi "11. april" u Novom Beogradu nedelju dana kasnije. Po objavljivanju spiskova primljenih mališana, roditelji čija su deca ostala ispod crte, imaće rok od sedam dana da podnesu žalbu.

Iako će konačni termin ovogodišnjeg konkursa biti utvrđen posle sastanka gradskog sekretara Slavka Gaka sa direktorima predškolskih ustanova koji bi trebalo da se izjasne o broju slobodnih mesta, sasvim je izvesno da će dinamika konkursa biti ista kao i prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ - Bez liste čekanja za vrtiće

- Po svemu sudeći, roditelji mogu da računaju da će dokumenta podnositi od 7. do 18. maja, preliminarne liste biti istaknute 11. juna, a konačne bi mogle da budu poznate najkasnije do početka jula - kaže Gak. - Očekujemo veliki broj prijava i ove godine. Od direktora predškolskih ustanova tražiću da se iskoriste svi raspoloživi kapaciteti, naravno, da se pritom vodi računa o bezbednosti i standardima boravka dece. Učinićemo sve da se upiše što više mališana, kako bismo došli do najvažnijeg cilja Sekretarijata - što kraće liste čekanja.

Prošle godine konkursom je bilo predviđeno 6.881 mesto, od kojih je 5.115 u jaslama, 1.537 u vrtićima i 229 za produženi boravak predškolaca. Koliko je interesovanje roditelja govori i pristigli broj zahteva, kojih je bilo više od 15.000. Na osnovu odobrenja Sekretarijata, predškolske ustanove mogu proširiti kapacite za petinu, ako imaju uslova za to. Većina njih ovo pravo koristi svake godine.


SUBVENCIJE

PROŠLE godine u državne vrtiće je upisano 12.000 mališana, a u privatnim obdaništima uz subvenciju Grada boravi gotovo 13.000 dece.

Lista čekanja je drastično smanjena i trenutno se na njoj nalazi oko 3.500 najmlađih, a u aprilu prošle godine ih je bilo čak 10.000. Prepolovljen je i broj neupisanih mališana iz prioritetnih grupa. Krajem 2016. godine bilo ih je više od 4.000, a sada ih je 2.178.