PROSTOR nekadašnje bioskopske sale u Grockoj, koja se nalazila u okviru Doma kulture za dve godine ponovo će otvoriti vrata za posetioce. Za obnovu projekcijske dvorane, koja je smeštena u glavnoj gročanskoj ulici, čuvenoj ambijentalnoj celini Gročanska čaršija, grad Beograd iz svog budžeta izdvojiće 54 miliona dinara.

Prostor veličine 400 kvadrata je u vlasništvu Opštine. Raspolaže sa više od 300 mesta za sedenje i velikom pozornicom. Prema projektnom planu, Kulturni centar Grocka "Bioskop" dobiće potpuno novi izgled. Plato ispred ulaza biće obogaćen zelenilom i drvenim klupicama. A žitelji sa teritorije ove opštine biće u prilici da uživaju i u improvizovanoj pozornici na otvorenom, koja je predviđena i kao mesto za odmor. Radovi na sanaciji dvorane biće gotovi do kraja 2019. godine, ili najkasnije na proleće 2020.

- Nekadašnji Dom kulture je u izuzeto lošem stanju i zahteva kompletnu rekonstrukciju i sređivanje - ističu nadležni iz GO Grocka. - U toku je pribavljanje neophodne građevinske dozvole.

Katanac na vrata zgrade Doma kulture, u samom centru varoši, stavljen je devedesetih godina kada je i sala prestala da radi. Zbog nedostatka adekvatnog prostora, Grocka kao vekovno administrativno i kulturno sedište opštine danas se suočava sa nemogućnošću organizovanja mnogih kulturnih sadržaja.

Ukoliko vremenske prilike i godišnja doba ne dozvoljavaju nastup u bašti Rančićeve kuće, koncerti i scenska izvođenja organizuju se u OŠ "Ilija Grašanin" ili u skupštinskoj sali.

MESTO OKUPLjANjA

GROČANI pamte da je bioskopska sala bila mesto okupljanja i druženja meštana, ali i domaćin ne samo mnogim premijernim filmovima, već i mnogobrojnim kulturnim događajima. Dvorana je prestala sa radom u isto vreme kada i Narodni univerzitet Grocka, koji se starao i o biblioteci "Ilija Garašanin".