Grade novo naselje uz levu obalu Save

M. T. KOVAČEVIĆ

07. 02. 2018. u 12:56

Граде ново насеље уз леву обалу Саве

Budući izgled stambenog poslovnog zdanja

Urbanisti od toplane do Ušća na Novom Beogradu planiraju izgradnju megakompleksa. Planirano preuređenje Sajmišta, brodogradilišta, blokova 18 i 69

STARO sajmište, blokovi 18, 69 i nekadašnje beogradsko brodogradilište "Tito" trebalo bi da budu lokacije najvećeg gradilišta u prestonici. Kao u ogledalu, preko Save, preslikaće se "Beograd na vodi". Ukoliko planovi detaljne regulacije budu usvojeni, kako najavljuje gradski urbanista Milutin Folić, u drugoj polovini godine može da počne izgradnja.

Urbanisti planiraju da od Sava centra do reke, na tačno 116 hektara, poruše staro i izgrade novo, savremeno naselje. Neboderi, sa preko dvadeset spratova zidaće se i u Bloku 69 - potez od Toplane do Starog sajmišta.

- Usvajanjem Generalnog urbanističkog plana i Stategije razvoja prestonice postavljene su smernice izgradnje Beograda - za "Novosti" priča Milutin Folić, gradski urbanista. - Izmeštamo stare industrijske zone i gradimo kompaktna naselja.

Folić ukazuje da se baš na levoj obali Save otvara mogućnost za veliku transformaciju. Ona počinje uređenjem parka Ušće, a potom su na redu Staro sajmište, Blok 18, brodogradilište i Blok 69.

Savska promenada "Beograda na vodi" dobiće "sestru bliznakinju" na levoj strani Save.

- Novo naselje imaće središnji bulevar, koji će se protezati od Savskog mosta do Toplane, i uvezaće produžetke postojećih bulevara koji će voditi do priobalja - objašnjava Folić.

Stare industrijske zone biće izmeštene

To znači da će Bulevar Zorana Đinđića, Antifašističke borbe, Milutina Milankovića i Marka Hristića biti povezni sa promenadom na Savi. Umesto nekadašnjeg Brodogradilišta "Tito" planiran je stambeno-komercijalni kompleks sa kupalištem, sportskim centrom i biciklističkim stazama... Planom detaljne regulacije područje između Toplane, ulice Savski nasip i mosta Gazela postaje novi centar sa marinom, pristanom i privezištem za brodove i ugostiteljskim objektima.

Osim komercijalnih i rekreativnih sadržaja na ovom prostoru predviđena je izgradnja stambenog kompleksa na oko 16 hektara.

Novim planom Sava bi bila dodatno utvrđena, a Savski nasip rekonstruisan i produžen do Bloka 19.

Projekat Vanje Panića, Marka Veskovića i Aleksandra Kneževića, koji je pre dve godine dobio nagradu grada, trebalo bi da bude osnov za izradu plana detaljne regulacije Bloka 18.


BEZBEDNOST

REALIZACIJOM ovog plana uklonila bi se deponija rečnog nanosa. Bile bi premeštene šljunkare i preduzeća za proizvodnju betona. A urbanistički bi se rešilo pitanje postojećeg naselja u Bloku 18.

- Novi kompleks biće pešački grad sa obiljem biciklističkih staza i ulicama će se kretati samo dostavna vozila - priča Folić. - Transformacijom, ovaj kvart bi se izdigao na nivo na kome je ceo Novi Beograd, a koji je bezbedan od poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

živeli

07.02.2018. 13:25

živeli izbori sve se najavljuje da ce da se gradi cveta cvece ptice pevaju bogte mazo kako je lepo u mojoj srbiji pred izbore

Boa II

07.02.2018. 13:47

Naravno da su pobrkali loncice. Novobeogradska strana je, mada "novourbana" planom predvidjena za visespratnice a BNV je trebalo da blago i postepeno silazi ka reci. Ako su vec zabrljali i trajno unistili jednu stranu reke nadam se da ce da ukoce sa visespratnicama uz reku na levoj strani reke. Lepo izgleda na maketi ali se plasim da nece odolreti da nekom prodaju priobalje i dozvole 40 spratova gde mu mesto nije.

Zaglavljen u Srbiji

07.02.2018. 13:47

Da nam, zivi, zivi, raaaad.I posle vam Vucic ne valja.Vi gradjani ne valjate, vas cemo da menjamo i nabavimo nove gradjane, pomeri vlasti, koji ce znati da cene ovakve nacrte.

Mihailo Vuković

07.02.2018. 14:13

Moj prijatelj je kupio kuícu u tom Bloku 18 , kada se gradio ,,Sava centar ''. Jer je i tada najavljivano da će se to naselje raseliti , da ne kvari sliku . Koliko je decenija prošlo od tada . U tom naselju inače postoji preko hiljadu kućica , koje su većinom u privatnom vlasništvu . Samo oni da se rasele , biće potrebno više godina .

Srbin iz Starog Rasa

07.02.2018. 15:16

Plan svetskih mocnika iz Bildelberg grupe jeste da Srbe svedu samo na Beograd a da nase teritorije zauzmu nasi neprijatelji. Zato se gradi samo u Beogradu.

Miami

07.02.2018. 15:32

Umesto da naprave skyline, najskuplje zemljiste upropascavaju palanackom i niskom gradnjom, cineci ogromnu stetu gradu. Prvo ogranicavajuci visinu investicija (niske zgrade su jeftine i za predgradja), ogranicavaju nova radna mesta, ogranicavaju profit gradu na osnovu dozvola mesajuci se pod izgovorom urbanizma u privatne investicije. Realno nasi se urbanisti nisu nigde pokazali i nelogicno je da se na Novom Beogradu ogranicava spratnost. Iz toga se vidi portret celog naroda.

MarkoBgd

07.02.2018. 18:18

@Miami - Naprotiv - upravo je najjeftinija gradnja po kvadratu kad se ide u visinu. Zato soliteri i jesu "rezervisani" za sirotinju a a na Dedinju i Berverli Hilsu su kuće a ne betonske košnice za sirotinju i naivčine

MatijaBG

07.02.2018. 15:37

To sve dobijamo pre ili posle izbora?...da se podsetimo dobijamo: Jarbol,gondola,2 tunela,jedan most na Savi,jedan na Huji,Dunav,još 4 Bulevara,stotine sređenih fasada,gradi se BG na Savi,a Boga mi i Metro....tu su još 3 nova Trga,Promenade,desetine Hotela, kineski tehnološki park Borča...hej,može li to da pokrije budžet Pariza?Presrećan sam što nam grad cveta i što smo ispred PAriza!