VEOMA visoki računi za vodu podstakli su porodice Pavlović, Andrić i Otašević iz Gospodar Jevremove 24 na akciju koja još nema epilog iako je umešan čak i sud. Pokušavajući da saznaju ko im krade vodu, pomenuti stanari došli su i do zaključka da je nekoliko lokala, sa kojima oni ni na koji način nisu povezani u Agenciji za privredne registre (APR), prijavljeno na njihovoj adresi.

Od marta do avgusta prošle godine, ove porodice plaćale su enormno visoke račune za vodu. Ekipe JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", zajedno sa komunalnom inspekcijom, su 7. avgusta otkrile postojanje tri nelegalna vodomera koja su priključena na legalne vodovodne priključke ovih porodica.

- Na nas su bili "nakačeni" zakupci koji od JP "Poslovni prostor" iznajmljuju lokale u Višnjićevoj 2B - kaže Nikola Andrić, jedan od stanara u Gospodar Jevremovoj 24.

Prema njegovim rečima, inspektori su obišli te lokale, utvrdili da ne plaćaju vodu, ali iako su im bila poznata imena, upisali su da je reč o vodomerima N.N. lica. Kad je rešenje problema bilo na pomolu, nastaje neverovatan obrt, priča Andrić:

- Preduzetnici koji iznajmljuju te lokale i koji su krali vodu, a mi je plaćali, tužili su "Vodovod" zbog isecanja priključaka.

Tužba je dospela u Privredni sud, koji u septembru 2017. godine donosi privremenu meru kojom nalaže JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" da odmah postavi vodomere preko kojih se snabdevaju instalacije poslovnih prostora na ovoj adresi i omogući njihovo neometano snabdevanje vodom.

REGISTROVANI NA POGREŠNU ADRESU U POKUŠAJU da saznaju ko su sve zakupci lokala zbog kojih imaju toliko problema, ove porodice ostale su u čudu. Naime, iako se lokali nalaze u Višnjičkoj 2B, kako su i zavedeni u Katastru, zakupci su svoje radnje u Agenciji za privredne registre registrovali na Gospodar Jevremovu 24! - Svim institucijama podneli smo dokumenta u kojima navodimo da se ove radnje ne nalaze na našoj adresi. Ne želimo da nam jednog dana dođu izvršitelji i zaplene imovinu, zbog toga što su zakupci lokala na pogrešne adrese registrovali svoje firme - ističe Marlena Pavlović, na čiji se stan vodi "Dorćol centar" d.o.o.

- Kako bi ispunili naloženu meru, iz "Vodovoda" su nedavno "upali" u naš posed i bez naše saglasnosti vratili vodomere. Tvrde da sada nisu povezani direktno i da nećemo imati veću potrošnju - navodi Mladen Otašević, iz iste ulice.

Iz "Vodovoda" potvrđuju da su u podrumu stambene zgrade našli četiri vodomera, od kojih tri nisu u sistemu naplate i da je dat nalog za njihovo isključenje.

- Pred Privrednim sudom u toku je postupak za utvrđivanje smetanja državine po tužbi "SZPR Vukanc Stević Dušan preduzetnik", Privredno društvo "Dorćol centar" d.o.o., "Srna store" i "Porci Italika" d.o.o. protiv našeg preduzeća - kažu iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". - Doneto je i rešenje kojim je usvojen predlog tužilaca za određivanje privremene mere i naloženo nam je da odmah, pod pretnjom prinudnog izvršenja, montiramo vodomere preko kojih se snabdevaju vodom instalacije poslovnih prostora tužilaca.

Pošto su porodice Andrić, Pavlović i Otašević sprečile zaposlene ovog preduzeća da vrate vodomere, tužioci su podneli predlog za prinudno izvršenje privremene mere. Privredni sud usvaja predlog ovih zakupaca, pa su ekipe "Vodovoda" ponovo zakucale na vrata Gospodar Jevremove 24.

- Pred Privrednim sudom u Beogradu i dalje je u toku parnični postupak u kome će se raspraviti sve sporne okolnosti u pogledu osnovanosti tužbenog zahteva. Predmetni vodomeri su sada direktno vezani na vodovodne instalacije JKP BVK i ne utiču na potrošnju ovih porodica - tvrde iz "Vodovoda".

PRETNjE

ZAKUPCI su pri iznajmljivanju prostora bili upoznati sa činjenicom da u lokalima koje iznajmljuju nema vodovodnog priključka, pa je ove tri porodice dodatno uznemirilo i njihovo ponašanje. Naime, kada je klupko oko krađe vode počelo da se odmotava, zakupci su stanarima počeli da prete rečima: "Ako vam se ne sviđa, selite se!"