Mladenovčani u strahu od nasilja

S. B. M.

06. 11. 2017. u 22:15

Prema istraživanju, ugrožena bezbednost žitelja opštine. U 2016. podnete krivične prijave protiv 176 osoba

Младеновчани у страху од насиља

Centar Mladenovca Foto: V. Danilov

Nezaposlenost, fizičko nasilje, govor mržnje i lažno predstavljanje na internetu jesu faktori koji ugrožavaju bezbednost Mladenovčana! Centar za istraživanje javnih politika, u saradnji sa Centrom za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i vrednosti "Oko", predstavio je žiteljima ove opštine rezultate terenskog istraživanja o bezbednosti u Mladenovcu.

Građani i institucije prepoznali su rasprostranjenost narkomanije, neispravnost pijaće vode, nezaposlenost, porodično i rodno zasnovano nasilje, ali i govor mržnje na internetu kao glavne pretnje po bezbednost. Kako je rečeno, Mladenovac je beogradska opština sa najvećim procentom prijavljenog porodičnog i rodno zasnovanog nasilja bez epiloga. Tako su u toku 2016. Osnovnom javnom tužilaštvu u opštini podnete krivične prijave protiv 176 osoba za nasilje, a Gradskom centru za socijalni rad, odeljenju u Mladenovcu, 103 prijave. Kao bezbednosni problem, meštani vide i doseljavanje pripadnika romske nacionalnosti iz nehigijenskih naselja ispod mosta Gazela 2009. godine, za koje tvrde da imaju drugačije obrasce ponašanja od domaće zajednice Roma.

Ujedno, zabrinjavaju ih i pokušaji Vlade od 2013. da se smeste izbeglice i migranti u nekadašnjoj kasarni u selu Mala Vrbica. Istraživanje je pokazalo i da su nesigurnost oko ispravnosti vode i kvaliteta hrane dugoročni izvori pretnje po bezbednost građana Mladenovca.

PANEL-DISKUSIJA

ANALIZU je sproveo Centar za istraživanje javnih politika. Rezultati su predstavljeni na panel-diskusiji - organizovanoj u saradnji sa Centrom za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i vrednosti "Oko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije