U Dino parku na Kalemegdanu održana je manifestacija "Ne budi crven kao rak" sa ciljem podizanja svesti o štetnom uticaju sunčevog zračenja, uz besplatan ulaz za sve zainteresovane mališane i njihove roditelje. Edukativnu kampanju o štetnom sunčevom zračenju inicirala je Hemofarm fondacija i realizovala u saradnji sa udruženjem "Naša ASKA" i JP "Beogradska tvrđava.


Osim predstavnika organizatora i pokrovitelja, poznatih ličnosti i velikog broja dece i roditelja, prisutni su bili i profesionalni animatori, vodiči Dino parka, kao i naši poznati dermatolozi koji su održali kratko predavanje za decu i roditelje o pravilnoj zaštiti kože od sunca, uz akcenat na štetno infracrveno A zračenje.


- Sunce je prijatelj i našeg zdravlja i našeg raspoloženja. Ali da bi ono ostalo naš saveznik, veoma je važno da od najranijih dana pravilno štitimo našu kožu od štetnog uticaja sunčevog zračenja. Upravo zbog toga Hemofarm fondacija je i pokrenula ovu kampanju koja je namenjena svima, a naročito deci i njihovim roditeljima. Kako se navike grade u najranijim danima života, mi želimo da sa ovim mališanima već sada, uz igru, razgovaramo o važnosti pravilne zaštite kože. Naša poruka klincima i njihovim roditeljima je da budu oprezni, da slušaju savete stručnjaka i da koriste najbolju zaštitu od sunca. Mi ćemo se potruditi da poruke iz kampanje "Ne budi crven kao rak" stignu do svih krajeva u Srbiji"- istakla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.Posetioci događaja "Ne budi crven kao rak" dobili su poklone korisne za ove vrele julske dane, kao i edukativne materijale na temu štetnosti sunčevog zračenja. Likovni radovi sa motivima sunca i leta koje su mališani nacrtali biće do kraja jula izloženi na Kalemegdanu, u Dino parku.


Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV).Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo, dok pet do sedam odsto predstavlja UV zračenje.Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni su infracrveni A zraci.


Infracrveno A zračenje (IR-A) predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu."Treba biti veoma oprezan sa ultracrvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, dolazi do strukturnih promena u kolagenu,što dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože. U svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infracrvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka, koji su nam i od ranije dobro poznati", objašnjavaprof. dr Mirjana Milinković sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.


Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece. Dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ima korisne savete kako najbolje zaštititi mališane tokom letnjih meseci: "Prvo što svaki roditelj spakuje u putnu apoteku je krema za sunčanje. Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete redovno maže. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 časova, pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće.


Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života. Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Potrebno je i da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože. Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima."