PROKUPLjE - Kako bi žitelje našeg glavnog grada upoznali sa značajem važnog i jedinstvenog istorijskog događaja, kakav je za našu zemlju Toplički ustanak, Narodni muzej Toplice i Muzej žrtava genocida iz Beograda priredili su izložbu "Toplički ustanak 1917. godine" na Kalemegdanu u Beogradu.

- Ovo je prvi put da izlažemo na otvorenom u našem glavnom gradu. Povod za organizovanje ovakve izložbe je svakako stogodišnjica Topličkog ustanka, jedinstvenog istorijskog događaja u našoj zemlji, ali i celoj Evropi u vreme Velikog rata - kaže Darko Žarić, direktor Narodnog muzeja Toplice, napominjući da su na petnaest panoa predstavljena dokumenta i fotografije, koje su najznačajnije za ovaj narodni ustanak, jedini takav u tada porobljenoj Evropi.

Inače, saradnja Muzeja žrtava genocida iz Beograda i Narodnog muzeja Toplice biće nastavljena i ubuduće zajedničkim promocijama. Prva takva dogodiće se 26. juna, kada će prokupački muzej beogradskoj publici u Domu vojske predstaviti knjigu istoričara Petka Marijanovića "Toplički ustanak" i prvi broj "Topličkog zbornika".