Horor blok zatrpan smećem

S. B. M.

31. 05. 2017. u 22:15

Хорор блок затрпан смећем

Stepenište u novobeogradskom naselju / Foto A. Stevanović

Nekada elitni kvart Novog Beograda, 19 A, trenutno je jedan od najzapuštenijih u tom delu prestonice. Stanari česta meta lopova, žive u strahu od narkomana

NEKADA elitni Blok 19A, danas je ruglo grada. Izrovani pločnici, popucali betonski zidovi, neorezano rastinje i tona đubreta bačenog po budžacima, slika su koju stanari ulica Vladimira Popovića i Arsenija Čarnojevića svakodnevno viđaju. Skrivenih blokovskih džepova je mnogo, pa je dosta i narkomana, a učestali su i napadi lopova.

Da 30 godina ništa nije urađeno u Bloku 19A, jasno je svakome ko se zaputi ovuda. Đubre je razbacano svuda između zgrada, a stari nameštaj pobacan u haustorima. Požarne stepenice obrasle su u rastinje i pune su đubreta bačenog svuda unaokolo. Đubrijere su retke i prepune.

- Mesto je "horor blok" - priča Zorica T. - DŽepovi koje je arhitekta bloka Milan Lojanica napravio, a koji su zaklonjeni od pogleda, idealna su mesta za skrivanje narkomana. Sve je puno špriceva i igala. Prolaznici, pijanci i zavisnici u njima uriniraju, pa je smrad nesnosan.

Prostori između zgrada, koji bi mogli da budu oaze za uživanje, zarasli su u korov. Granje i žbunasto rastinje "blokirali" su prolaze. U pločnike i nedostajuće stepenike noga lako upadne, a oni manje oprezni lako mogu da se povrede.

- Blok je zaista u lošem stanju. Klupe su retke, a pritom još i prilično uništene. Parkovski inventar je uništen, a ljuljaške i klackalice malobrojne. Za decu bi ovo mogao da bude raj, pošto vozila ovde ne prolaze, samo da je sve uređenije. Blok je tako napravljen da su prilazi ulazima mračni i u po bela dana, a osvetljenja ima na svakom drugom ulazu. Noću je toliko mračno, da ne smem da prođem ovuda. Uvek zovem supruga ili sina da me sačekaju - navodi Marina M.

U poslednjih desetak dana, u blizini prodavnice opljačkano je nekoliko žena. Po izlasku iz radnje, nepoznati muškarac otima im torbe. Zato su stanari dodatno zabrinuti za svoju bezbednost.

OTVORENE PROSTORE NE ODRŽAVAJU

BLOK 19a građen je u obliku dvotrakta, odnosno tip stambenog sklopa koga odlikuju dva paralelno postavljena objekta, koji dele zajedničko stepenište i liftove.

Primarne prostorije su orijentisane prema fasadama, dok su sekundarne okrenute prema otvorenom, atrijumskom međuprostoru između zgrada. Upravo su ti otvoreni prostori najzapušteniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

љатиниц

01.06.2017. 19:51

Ако Градске службе не раде свој посао, зашто бар станари не ураде колико могу? Може се почупати трава, очистити понешто ђубрета, за то не треба никакав новац. Него, сви само гледају и причају, а у ствари баш их брига ... Људи су изгубили способност самоодбране, предали су се и не верују ни у шта. Култура нула.

Nickster

02.06.2017. 03:25

Kažnjavati. Novčana kazna i komunalni rad- besplatni. Pa ko voli nek izvoli.Postaviti kamere, sada su bar jeftine. Ovo je samo organizacioni problem' imate nesposoban menagement.

Bojan

02.06.2017. 10:09

Na slici se vide stepenice koje izlaze na autobusku stanicu na autoputu. Na zalost kasisti na medjugrackim lokacijama i korisnici stanice ne retko vrse nuzdu bas na ovim stepenicama. Zbog svoje lokacije izmedju dve velike stanice gde dosta ljudi menja prevoz na zalost sve zabaceni delovi bloka su postali smetliste i nuznici.

Ja

02.06.2017. 19:34

Evo mi ćemo u bloku da se organizujemo da čitimo, a vi dalje dođite da izvršite nuždu kada ste u bus pauzi na putu za Koznagdekovac. Tako je najpoštenije!

Aleksandar

03.06.2017. 10:04

Svuda je ovako... Centar se koliko-toliko cisti, doteruje, sminka i uredjuje, ostalo - nista. Korov, trava do kolena, smece svuda, grafiti, rupe na putu, stambene solitere niko ne odrzava i uglavnom izgledaju kao iz horor filmova. Treba prvo mi da budemo savesni, da cuvamo nas grad, da brinemo i zgradi i njenoj okolini, da ucinimo sta mozemo da nam bude lepse. Tek onda stupaju na scenu sve komunalne sluzbe. Ne mogu oni toliko brzo da ciste koliko mi mozemo da prljamo. Narod nam je los, a i vlast