Industrijski park biće motor razvoja

M. T. KOVAČEVIĆ

16. 05. 2017. u 11:44

Индустријски парк биће мотор развоја

Budući izgled Industrijskog parka

Siniša Mali iz Pekinga za "Novosti": Kineski investitori spremni za ulaganja u srpsku prestonicu. Zidali bi i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu

KINESKI investitori spremni su da stotine miliona evra ulože u razvoj prestoničke infrastrukture. Zainteresovani su da završe fabriku za preradu otpadnih voda, vrednu 269 miliona evra, žele da podignu industrijski park na obilaznici oko Beograda, izgrade toplodalekovod od TENT A do Novog Beograda. Od jedne grčke kompanije žele da preuzmu hotel "Jugoslaviju". Od njih bi trebalo da nabavimo i stotinak elektrobusa - kaže, za "Novosti", iz Pekinga Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Kompanije sa Dalekog istoka zainteresovane su da grade fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

- Ukoliko to uspemo da završimo konačno ćemo imati kičmu našeg kanalizacionog sistema, a na tu infrastrukturu se onda nadograđuje sekundarna kanalizaciona mreža. To je deo plana da u narednih deset godina svako domaćinstvo ima vodu i kanalizaciju - priča Mali. - Projekat je vredan 269 miliona evra i jedan je od najvažnijih u gradu, s obzirom na to da nam trenutno sva otpadna voda ide u Savu i Dunav. Želimo da nam voda bude providna kao u Beču.

Prema rečima gradonačelnika, veoma značajna je izgradnja najvećeg industrijskog parka u ovom delu Evrope.

- Projekat je vredan stotine miliona evra, a radićemo ga zajedno sa Vladom Srbije i Kinezima. Želimo da u njega privučemo što veći broj kompanija iz raznih industrija, od prehrambene do informacionih tehnologija, ne samo iz Kine već iz cele Evrope i sveta. Idustrijski park nalaziće se na geografski sjajnoj poziciji, na obilaznici oko Beograda i samo deset kilometara vožnje od aerodroma - objašnjava Mali.

Siniša Mali se nada da će svoje pogone tu imati desetine novih kompanija, da će se otvoriti hiljade novih radnih mesta.

Beograd planira od Kineza da kupi između 80 i 100 autobusa, kako bi od Slavije do samog centra grada saobraćali isključivo elektrobusi.

- Prošle godine smo kupili prvih pet elektrobusa koji su se pokazali sjajno na ulicama. To su najmodernija vozila koji se u Evropi voze još samo na ulicama Beča. Kompanijama koje prodaju elektrobuse ponudili smo da uđu u saradnju sa "Ikarbusom", kako bi naši ljudi od toga zarađivali novac, kako bi naši radnici radili, i kako bi podsticali našu privredu - zaključuje Siniša Mali.

Čelni čovek glavnog grada kaže da se u trku za kupovinu Aerodroma "Nikola Tesla" uključuju i dve kineske kompanije. Rok za podnošenje ponuda je 30. maj.

Siniša Mali danas će biti gost gradonačelnika Pekinga.

TOPLODALEKOVOD

UKOLIKO potpišemo sporazum za izgradnju toplodalekovoda, što očekujemo, toplu vodu iz Termoelektrane nećemo više bacati u Savu, već je koristiti za grejanje domaćinstava. Projekat košta 207 miliona evra, a isplati se između pete i šeste godine, objasnio je Siniša Mali.

PREUZIMAJU HOTEL "JUGOSLAVIJA"

INVESTITORI sa Dalekog istoka žele da preuzmu hotel "Jugoslavija" od grčkog investitora koji je zapao u finansijske teškoće, pa zato i ne ulaže u njega. Vode se intenzivni razgovori, tako da i tu očekujem dobre vesti. S opravdanjem očekujemo veći broj turista iz Kine, a njihov broj je samo u odnosu na period od januara do aprila prethodne godine povećan više od 100 odsto - kaže gradonačelnik Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)