UPRKOS rekonstrukciji ulice, cvećari iz Ruzveltove neće ostati bez posla. Šestoro od devetoro zakupaca biće premešteno u prostor JKP "Pogrebne usluge" - odlučeno je na sastanku gradskih čelnika. Lokali koji se nalaze uz ogradu groblja biće sklonjeni, a vlasnicima radnji, na licitaciji, ponudiće se šest lokala koji se nalaze u zgradi JKP "Pogrebne usluge", tik uz glavni ulaz, pored kapela.

Vanredni sastanak održan je u kabinetu gradskog urbaniste Milutina Folića, a prisustvovali su predstavnici nekoliko sekretarijata, Dragan Baltovski, direktor "Pogrebnih usluga", i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Postojeći lokali moraju da se sklone iz više razloga, a pre svega zbog kompletne rekonstrukcije i proširenja ove saobraćajnice. Ograda, koja je pod zaštitom Grada Beograda kao spomenik kulture je veoma oštećena, pa je neophodna i njena sanacija. Lokali, koji su tu decenijama, ne mogu da opstanu.

- U okviru glavne zgrade postoji sedam praznih lokala. U jednom se nalazi cvećara našeg preduzeća, a ostalih šest, po posebnim uslovima, licitacijski ponudićemo ljudima čiji se lokali sklanjaju - za "Novosti" kaže Baltovski.

Ranije ujutru, pre sastanka gradskih čelnika, u blizini cvećara u Ruzveltovoj ulici odvijala se prava drama, dok su radnici rušili prvi objekat u nizu, prekoputa Novog groblja.

- Nisu hteli da mi pruže priliku da sačekam svoje majstore koji bi lokal porušili za 700 evra, već treba da platim njihove, koji su trostruko skuplji - kaže vlasnik Vojislav Stamenković.

* PONUDA U ove objekte bi trebalo da se presele / Zora jovanović


Ovaj lokal sagrađen je 2005. godine i od samog početka vodio se kao privremeni objekat. Ipak, jednoj od radnica je pozlilo, pa je policija pozvala i Hitnu pomoć koja je odvezla ženu na dalje lečenje.

- Ona je odrasla uz svog oca u jednoj od ovih cvećara. Nije mogla da se pomiri sa činjenicom da će sada sve da ruše - priča radnica Jelena T.


OBNOVA MIJE KOVAČEVIĆA I RUZVELTOVE

PROJEKAT rekonstrukcije Mije Kovačevića i Ruzveltove uradio je Saobraćajni institut CIP. Kolovozni deo ulice biće širok 13,10 metara. Iako se spekulisalo da će šinska vozila saobraćati sredinom ulice, tramvajske šine biće tik uz trotoar. Između njih nalaziće se dve kolovozne trake.

Na trotoaru je predviđena i biciklistička staza. Ukupno, urediće se 1.327 metara ove dve saobraćajnice. Kako je "Novostima" potvrdio gradski sekretar Sekretarijata za investicije, Luka Petrović, na trotoarima neće biti lokala za prodaju cveća, a neće biti ni posebnih parking-prostora.