Ruše i cvećare oko Novog groblja

V. RADULOVIĆ M. T. KOVAČEVIĆ

sreda, 12. 04. 2017. u 16:00

Руше и цвећаре око Новог гробља

Foto Petar Milošević

Zbog rekonstrukcija Ruzveltove i Mije Kovačevića lokali u okolini Bogoslovije biće uklonjeni. Vlasnicima objekata ističe rok za iseljenje

ZBOG rekonstrukcije Ruzveltove i Ulice Mije Kovačevića, koja bi trebalo da počne krajem ovog meseca, petnaestak lokala oko Novog groblja i Bogoslovije, mahom cvećara, biće srušeno, a njihovi vlasnici ostaće bez posla. Obaveštenje o uklanjanju objekata cvećari su dobili u skladu sa zakonskim rokom, koji traje do večeras, međutim, saglasni su da iz njih dobrovoljno neće izaći. Sastanak vlasnika lokala sa čelnicima Grada i Opštine Palilula tek predstoji.

Radovi u Ruzveltovoj i Ulici Mije Kovačevića obuhvatiće rekonstrukciju tramvajske pruge, kolovozne konstrukcije i trotoara. Zbog toga će svi privremeni objekti na tom potezu biti srušeni. Prema saznanjima "Novosti", prema novom projektu, cvećare i slični objekti na ovoj saobraćajnici nisu predviđeni.

- Sekretarijat za legalizaciju krajem prošle i početkom ove godine odbio je 14 zahteva za legalizaciju objekata koji se nalaze na javnim gradskim saobraćajnicama - tvrde iz gradske uprave.

Početak radova, kako saznajemo, planiran je za kraj meseca, međutim, rok bi, zbog rušenja i protivljenja vlasnika ovih lokala, mogao da bude i pomeren.

Na desetine porodica zbog sanacije i modernizacije ove ulice strahuje za svoju egzistenciju, jer su mnogima cvećare i drugi lokali u ovom okruženju jedini izvor prihoda.

- Sve do 2003. godine niko nije pominjao privremene objekte - objašnjava Slobodan Stanišić, vlasnik cvećare. - Moja radnja je ovde već 72 godine, a pre 14 godina Grad je preimenovao lokale u privremene. Zakupninu redovno plaćamo, ali tvrdimo da odavde dobrovoljno nećemo izaći, pa makar i zapalili kioske!

GOTOVO ZA ŠEST MESECI

NA objedinjenom tenderu za rekonstrukciju Trga Slavija, Bulevara oslobođenja i Ruzveltove i Mije Kovačevića, posao su dobile firme "Ratko Mitrović" i "Kolas" iz Francuske. Vrednost radova je 15,6 miliona evra, a predviđeno je da radovi traju 180 dana. Postaviće se nova kontaktna mreža, saobraćajna signalizacija, a predviđena je i zamena javnog osvetljenja, elektro-energetske instalacija i izmeštanje cevi vodovoda, kanalizacije, toplovoda i telekom kablova. Investitor je dobio sve bankarske garancije, a krajem aprila očekuje se da EBRD da saglasnost za izvođenje radova.

Prema navodima vlasnika radnji, slični objekti na istom su mestu od kada je sagrađeno Novo groblje. Kako stoji u rešenju kojim se nalaže uklanjanje objekata, ukoliko vlasnici sami ne sruše ili izmeste lokale, uklanjanje će se sprovesti prinudnim putem, a o trošku vlasnika.

- Kako smo obavešteni, ako ne uklonimo objekat do večeras, to će nas koštati i po 10.000 dinara po kvadratu. Ako nas i ne uklone, poručuju da će nam za nedelju dana isključiti struju - kaže Dragan Lučić, jedan od vlasnika lokala. - Niti imam nameru da sklanjam svoju radnju, niti da prestajem da radim. Ovde sam dok mene ne sklone.

Komentari (3)

MIJO

12.04.2017. 16:35

IMA LI NEKO U SRBIJI DA SE PO NJEMO DA IME ULICE,ILI SU TO "STRANCI" KAO TAJ Ruzvelt?Zasto je on zasluzio ime ulice u Srbiji?

dd

12.04.2017. 22:09

Provezem se kolima svakog dana tim putem i nikada nisam videla pešake na toj strani ulice, sem onih koji kupuju cveće. Kome ti ljudi smetaju? Znači, umesto da tako posluju treba da uprte po dva-tri buketa u ruke i da "startuju" prolaznike i one koji silaze iz autobusa na ulazu u groblje, oko semafora, pa čak i psuju ako nećeš da kupiš od njih.