ODLAZIMO u školu po vaše dete, vodimo računa o njemu, radimo domaći i animiramo ih dok se vi ne vratite sa posla - oglasi su, kojima privatnici mame roditelje. Iako ova vrsta čuvanja mališana posle nastave postoji u okviru velikog broja osnovnih škola, radno vreme boravka pri školama uglavnom se poklapa sa radnim vremenom roditelja. Zbog toga je u Beogradu u povoju biznis sa privatnim "čuvarima", koji prate smene roditelja i rade "prekovremeno". Osim njih, da dodatno zarade posle posla dosetile su se i neke učiteljice, koje čuvaju đake u svojim stanovima.

U prestonici radi oko dvadesetak privatnih dnevnih boravaka za decu. S obzirom na to da ova delatnost nije registrovana, većina radi "pod okriljem" igraonice, vrtića ili školica. Ipak, u poslednje vreme osim ovih "zvaničnih", Beograđani su došli na ideju da zarade na nedostaku vremena roditelja, pa su počeli da iznajmljuju stanove i u njima animiraju mališane do dolaska roditelja. Za mesečnu naknadu od oko 100 evra, preuzimaju decu posle nastave ili iz državnih boravaka, poslužuju obrok i rade sa njima zadatke od matematike do stranih jezika.

- Od prijatelja sam saznala da neke devojke zakupljuju stanove i tu dovode decu posle škole - kaže Slađana Veljković.

- Dete mi ide u produženi boravak, koji radi do 17 sati, a ja tek tada izlazim sa posla, pa mi je potrebno da neko preuzme dete i pričuva ga sat-dva dok ne stignem. Brinu o njima dok ne dođem i završe sa njima školske obaveze.

RIZIK POVERAVANjE dece na čuvanje neznancima u iznajmljenim stanovima sa sobom nosi i rizike. S obzirom na to da se u njima poslužuje hrana, a nisu evidentirani kao pravna lica, sanitarne uslove niko ne kontroliše.
Roditelji u tom slučaju na ličnu odgovornost ostavljaju mališane.

Ulogu dadilje posle nastave preuzele su i neke učiteljice. Kako bi deca bila u sigurnim rukama, roditelji se sve češće opredeljuju da do povratka sa posla, mališane povere na čuvanje njima.

- Kako ne bih razmišljala ko mi čuva dete, učiteljica je najbolji izbor - kaže Violeta Marković, majka prvaka.

- Ona grupu od petoro-šestoro dece odvodi u svoj stan, posluži im ručak, a i dodatno objasni gradivo, ukoliko je potrebno. A ta vrsta usluga košta manje nego kod drugih.

S druge strane, privatnim prestoničkim boravcima glavobolje zadaje to što, iako je ova usluga potreba, kao delatnost nije registrovana. Cena za mesec dana u ovim "školicama" kreće se od 120 do 150 evra, a osim školskih obaveza, vode ih na razne kulturne događaje i izlete.

- Prijavljeni smo pod šifrom ostalo obrazovanje i ispunjavamo sve standarde za rad sa decom - kaže Mirjana Orlić, vlasnica produženog boravka "Onica".

- Ali, problem je što ne postoji šifra delatnosti za boravke. Mislim da s obzirom na to da postoji veliko interesovanje roditelja, trebalo bi da se i to omogući, pa bismo se i mi tako registrovali.