Zapadna kapija 37 godina dominira panoramom

V. N.

nedelja, 26. 03. 2017. u 23:07

Западна капија 37 година доминира панорамом

Zapadna kapija Beograda Thinkstock

Arhitektonsko blago, "Geneksov" soliter, već četiri decenije je jedan od glavnih beogradskih orijentira. Iz restorana na vrhu pruža se panoramski pogled na pola Srbije

ČUVENA Zapadna kapija Beograda, poznata i kao "Geneksova" zgrada, jer je bila podignuta za tada najveće preduzeće u Jugoslaviji, predstavlja simbol glavnog grada i jedinstveno arhitektonsko čudo. Izgrađana od dve kule koje se izdižu nad Novim Beogradom u Ulici narodnih heroja, ove godine puni 37 godina. Njene spoljašnje konture i raskoš sada predstavljaju kulturno nasleđe.

Krštena je ovim originalnim imenom zbog mesta na kom je izgrađena, jer "pozdravlja" putnike sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" koji prolaze tuda ka centru grada.

Osim naziva, impozantna je i njena veličina. Prva kula se sastoji od 30 etaža i 84 stana, dok je ona bliža auto-putu poslovne namene i ima 39 nivoa, sa kulom-restoranom na vrhu. Ovaj lokal predstavljao je posebnu atrakciju, odakle su posetioci uživali u smirujućem pogledu na panoramu Beograda, ali on trenutno, nažalost, ne radi. Inače, kule su spojene na vrhu romantičnom dvoetažnom pasarelom.

Zapadna kapija ima i posebnu umetničku vrednost, zbog čega se izdvaja u odnosu na druge građevine glavnog grada. Nju je projektovao jedan od naših najpriznatijih arhitekata Mihajlo Mitrović.

- Fasada je urađena naizgled grubo, u natur betonu, sa elementima strukturalizma i konstruktivizma, a svrstava se u arhitektonski pravac brutalizam, stil naročito razvijan između 1954. i 1970. godine. Mihajlovićevo tretiranje forme i detalja približavaju objekat periodu postmoderne - kaže diplomirani inženjer arhitekture Đorđe Nikolić.

DRUGA PO VISINI U GRADU PREMA pojedinim informacijama, Zapadna kapija Beograda visoka je 115 metara, a prema drugim 119. U svakom slučaju, jedina viša zgrada u prestonici od nje je Poslovni centar "Ušće", visok 134 metra.

- Karakteristično za Mitrovića, koji rado na svojim objektima implementira i skulpturu i slikarstvo, jeste to što je na ulaznom tremu stambene kule bio postavljen mural Lazara Vujaklije. Kancelarije su bile osmišljene po sistemu "open spejs", kako bi u budućnosti u njima lakše mogao da se menja enterijer.

Prema rečima našeg sagovornika, pored mnogobrojnih kritika, kada je završena ova kapija, ipak je postala "dominantni vizuelni reper Novog Beograda". Nikolić dodaje da je ona ostvarenje čija je likovna ekspresija obeležila ne samo rad Mitrovića, već i Beograd u celini.

VREDI 15 MILIONA

JEDAN od simbola razvoja prestonice - "Geneks kula", sedište nekad najuspešnije jugoslovenske firme, centar tadašnjeg poslovnog i političkog sveta, danas je samo prostor za reklamne panoe i nosač televizijskih predajnika. Deo zgrade je pust i prazan. Već deceniju i po poslovnom delu zgrade se traži novi vlasnik. Nuđena je na tržištu nekoliko puta po ceni od 15 miliona evra. Prošle godine pojavila se informacija o tome da u zgradu treba da se preseli 12 prekršajnih sudova. Ovaj plan je propao, a misterija je zbog čega.

Komentari (10)

zaliv.NET

27.03.2017. 00:32

Ta zgrada propala nacisto....otidjite pred nju, ja neki dan bio ono je uzas uzasa....usao unutra i kao da sam se vratio u vreme kada sam imao 10god....sa razlikom da je sve propalo. Parodija od zgrade, istina iz daljine i lici na nesto, tu su potrebni milioni ulaganja da se renovira zgrada, ne vredi ona nista posebno osim sto je ok lokacija, gomila betona, vredi koliko i najbolji bilbord u Beogradu

čarls bronson

27.03.2017. 04:29

Sedeo sam jednom kod prijatelja u stanu, u Istočnoj kapiji, na 26. spratu. Jedanput i nikad više,.Radije sam zvao njega da dođe sa svojima kod mene na prvi sprat u drugom delu grada . Čardak je to, ni na nebu ni na zemlji, kada dune vetar imao sam osećaj da će se zgrada srušiti, a piće je u čašama podrhtavalo, dok su sir i pršuta poskakivali.

Miloš

27.03.2017. 06:51

Tako je Šešelj govorio: Šta vidite sa tornja Zagrebačke katedrale to je Hrvatska. A vidi sad šta dočekašno: naša Srbija se vidi sa Geneksa?

nije tako

27.03.2017. 08:17

"Njene spoljašnje konture i raskoš sada predstavljaju kulturno nasleđe." Koja raskos je u pitanju? Ovi prozori koji su svaki za sebe? Kada ce vec jednom da se uvede red da mora da se postuje rad arhitekte? Ne moze svako da renovira kako hoce! Zgrada je postala ruglo!

Sava

27.03.2017. 09:28

Nije tačna informacija da je kula građena za Genex. Ona je građena kao stambena zgrada i nakon KEBS-a je naturena Genexu da je kupi jer nije bilo kupaca. Strahovito je skupa za održavanje. Restoran na vrhu je bio isključivo poslovni restoran Genexa i nikada nije bio otvoren za javnost niti se vrteo u krug kao što se priča. Da, pogled iz njega je fantastičan.

Stanimir

27.03.2017. 09:41

164 stana a ne 84Stambeni deo ima dva ulaza, jedan sa dva stana a drugi sa cetiri na svakom spratu. Medjusprat u oba ulaza ima po dva stana

Lepota

27.03.2017. 12:43

Beogradjani moji dragi Te dve Zgrage spojene su veoma Prelepe I treba sve uraditi da Se zgrade odrzavaji Svaki Bozi Dan . Ad drugo Beigradu Treba jos Lepih Zgrada

pero

27.03.2017. 15:21

Sve je moguće reći u jednoj rečenici, kakvi su bili oni koji su je stvarali takvo ruglo su i napravili!

vlada

27.03.2017. 19:42

Kada bi samo iskoristli ono sto imamo pa gde bi nam bio kraj.Vecina gradova u Srbiji ima neki atraktivno turisticki ili kulturni objekat koji propada.Beograd kao glavni grad nema ni jedan vidikovac,tj. ima ali sluze kao nosaci radio predajnika.Zamislite da rade vidikovci na Beogradjanki i Geneksovoj kuli ,pa skupilo bi se tu para...

Ружни оријентири

28.03.2017. 11:49

Можда је тај брутализам у архитектури неком леп, по мом критеријуму, ове зграде су БАШ ружне. Као и Источна капија. Подсећа ме на сивило социјализма. Уосталом, у ком светском граду би се поносили оволиком неоплемењеном, запуштеном бетончином?