OSIM za udžbenika, radne listove, razne priručnike, zbirke zadataka, pojedini roditelji učenika mlađih razreda osnovne škole izdvajaju dve hiljade dinara godišnje i za časopise. Iako u školama objašnjavaju da ova kupovina nije obavezna, u praksi je sasvim drugačije. Učitelji "diskretno" skreću pažnju roditeljima da bi bilo poželjno da ih kupe, da ih većina dece ima...

Roditelji, koji su se javljali našoj redakciji i žele da ostanu anonimni, kažu da je kupovina tih časopisa uzimanje para i da ne znaju čemu služe. Oni se pitaju, zašto bi deca morala da koriste u nastavi te listove, kad već imaju udžbenike i radne sveske. U nekim školama deca, čiji roditelji ne žele da kupe časopise, imaju neprijatnosti i to pred celim razredom.

- Nisam želela da kupim časopis "Mali vitez", jer mislim da je nepotreban, pored velikog broja knjiga koje već imaju za treći razred - priča jedna od majki. - Međutim, učiteljica je svakog dana mom detetu govorila da donese hiljadu dinara, da su sva deca dala... Bila sam, maltene, na stubu srama. Sin je odneo novac za prvo polugodište, a dala sam im i za drugo, jer ne želim da dete bude prozivano svakodnevno. Starije dete nije imalo obavezu da kupi časopis dok je bio u nižim razredima, a mlađe mora.

U školama kažu da su jedina obavezna "literatura" udžbenici i radni listovi, a da je sve ostalo dodatni materijal. Preporuka je, dodaju, da učenici imaju i te časopise, ali niko od nastavnika ne može da kaže da su obavezni i da, na bilo koji način, primora decu i roditelje da kupe časopise.

Listovi namenjeni školarcima izlaze, uglavnom, jednom mesečno, a cena koju roditelji plaćaju je hiljadu dinara po polugodištu. Ne postoji mogućnost da se kupi samo za jedan mesec, već samo za celo polugodište, odnosno školsku godinu. Roditelji koji su s nama kontaktirali navode da deca gotovo da i ne otvore te časopise, a kamoli da ih koriste za lakše učenje.

SKUPE KNjIGE

OSNOVNE škole su već obavestile roditelje o kupovini knjiga u pretplati. Cene se kreću od 7.500 do skoro 16.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na više rata. Aktivi nastavnika u svakoj školi su, prošle godine, izabrali koji će se udžbenici koristiti za koji predmet za naredne tri godine.