U Đuri i jaslice?

B. Borisavljević

sreda, 22. 02. 2017. u 22:16

У Ђури и јаслице?

Škola "Đuro Strugar", foto V.Danilov

Traju sastanci sa direktorima predškolskih ustanova oko "preseljenja" mališana u osnovne škole. Potrebno je ispuniti propisane uslove za boravak najmlađih

OSIM predškolaca, u osmoletkama koje su "na mapi" nove mreže škola biće smeštena i deca vrtićkog uzrasta, a postoji mogućnost da se prostor preuredi i za one najmlađe i pretvori u jaslice. Ovaj model bi, kako nezvanično saznajemo, mogao da se primeni u školama koje imaju veliki višak prostora - "Đuro Strugar" i "Ratko Mitrović", dok bi se u one sa malo prostora uselili samo predškolci koji pohađaju celodnevni program.

Ipak, koji će od modela biti primenjen zavisiće od potreba obdaništa i njihovog plana upisa. Narednih dana počeće razgovori nadležnih iz Grada i Ministarstva prosvete sa direktorima predškolskih ustanova. Posle definisanja potreba, sledi izrada projekata, izračunavanje troškova. Ako predškolske ustanove nemaju para, novac bi trebalo da bude obezbeđen rebalansom budžeta ili na neki drugi način.

Iako je želja nadležnih da radovi na preuređenju prostora u osnovnim školama budu završeni do početka nove školske godine, odnosno 1. septembra, moguće je da će rok biti produžen. Pre svega zbog procedure oko raspisivanja javnih tendera, koja može da potraje i po nekoliko meseci. Sređivanje osnovnih škola za potrebe obdaništa predstavljaće znatnu uštedu u gradskoj kasi od izgradnje novih vrtića. Račun će dodatno umanjiti i to što u većini škola postoje kuhinje koje će pripremati obroke i za mališane.

Adaptacija prostora u osnovnim školama koštaće 30 odsto od cene izgradnje novog vrtića, a broj dece koji će biti "zbrinut" biće znatno veći. Prema nekim kalkulacijama, opremanje prostora za jednu vrtićku grupu košta oko 380.000 dinara, dok je jaslena nešto skuplja.

MATIČNE KNjIGE
Novom mrežom škola predviđeno je gašenje OŠ "Stari grad", pa je potrebno odrediti ko će biti pravni naslednik. Iako se u javnosti pominjalo da će đake preuzeti OŠ "Skadarlija", roditelji imaju pravo da odluče u koju školu će upisati dete. Škola koja postane pravni naslednik preuzeće celokupnu dokumentaciju OŠ "Stari grad".

Prema usvojenim zaključcima, najviše mališana, više od 300, biće smešteno u školama "Đuro Strugar" i "Ratko Mitrović" u Novom Beogradu. Predškolci iz nekih zvezdarskih vrtića useliće se u škole "Stefan Nemanja", "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić" i "Isidora Sekulić", u kojim će biti po dve grupe dece. Iako je prvobitna ideja bila da se i škola i Internat OŠ "Radivoj Popović" u Zemunu preurede za smeštaj dece, mališani će biti smešteni samo u Internatu.

MODERNI TEHNIČKI OBRAZOVNI CENTAR

POLITEHNIKA - Škola za nove tehnologije iseliće se iz prostora koji koristi u useliti u Tehničku školu "Novi Beograd" i Tehničku školu "Zmaj".

Ove tri škole postaće moderni tehnički obrazovni centar, a plan je da im se sledeće godine pridruži i Grafička škola. Obrazovni profil "zlatar" će iz "Politehnike" biti preseljen u školu "Tehnoart".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije