Šuplje cevi napumpale priznanice

E. V. N.

06. 02. 2017. u 12:55

Žitelji naselja Vojni put u Zemunu dobili visoke račune za vodu. Svako domaćinstvo mora da plati po 24.000 dinara

Шупље цеви напумпале признанице

POLUGODIŠNJI rastur vode iznenadio je nedavno meštane naselja Vojni put u Zemunu, kada su na računima za vodu ugledali iznos od 24.000 dinara! Iako na računima nema podataka o početnom ni novom stanju u trenutku očitavanja vodomera, nagomilani kubici utrošene vode moraće da se plate. Iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kažu da su svi stanovnici ovog dela Zemuna priključeni na jedan, glavni vodomer i da je u pitanju neuslovna vodovodna mreža, te da svaki gubitak vode svi korisnici dele na ravne časti.

Uprkos legalnom priključku, sopstvenom vodomeru i redovnom izmirivanju mesečnih računa za utrošenu vodu, porodici Perendija u Geteovoj ulici broj 4c stigao je još jedan, trinaesti godišnji račun - za rastur vode.

- Dobio sam račun za poslednjih šest meseci za nekakav rastur vode, iako mi je priključak potpuno legalan - objašnjava Nebojša Perendija. - Ipak, na računu nema ni početnog stanja ni novog stanja, već samo broj utrošenih kubika, odnosno onoliko koliko su oni procenili da treba da naplate. Ovakve račune dobili su svi u komšiluku i na naše telefonske reklamacije neprestano ponavljaju da utrošena voda mora da se plati. Pri tom, ne znaju ni ko je i gde sve priključen na blok vodomer za koji zadužuju građane koji redovno plaćaju svoje račune.

IZMIRIVANJE DUGA NA 24 RATE U CILJU pronalaska prihvatljivog rešenja za obe strane, BVK omogućio je korisnicima izmirivanje duga na 24 rate.
- Predmet potpisivanja protokola bila bi sva potraživanja na ime pojedinačne potrošnje i potrošnje na ime rastura. Zaključenje protokola podrazumeva plaćanje dosadašnjih potraživanja na 24 rate uz obavezu redovnog izmirenja tekuće potrošnje. JKP BVK bi se obavezalo da po zaključenju protokola i isplati prve rate, povuče tužbe obuhvaćene protokolom - navode iz Vodovoda.

Meštani ovog naselja u Zemunu pre nekoliko decenija izgradili su nelegalnu vodovodnu mrežu i naknadno se priključili na gradsku. Ova mreža ide privatnim dvorištima i vremenom se nadograđivala, te BVK ne može da je održava, navode iz ovog javnog preduzeća.

- Potrošači su obavezni da održavaju mrežu, koja počinje od blok vodomera i završava se točećim mestom - navode iz Vodovoda.

Oni dalje objašnjavaju da u situacijama gde se preko jednog glavnog vodomera vodom snabdeva više potrošača, ukoliko postoji razlika između potrošnje očitane na glavnom vodomeru i zbira potrošnje iza glavnog vodomera, svi registrovani potrošači dobijaju fakturu prema potrošnji i fakturu za rastur. Rastur vode dele svi korisnici na jednake delove.

- Na računu za rastur vode naznačeno je procentualno učešće svakog korisnika u raspodeli rastura vode, kao i količina utrošene vode izražena u kubicima. Na individualnim računima za rastur vode ne može biti naznačeno početno i novo očitano stanje pošto se ono odnosi na sve potrošače iza blok vodomera - tvrde iz ovog javnog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije