Vrtićima 2.045 mesta, sportskoj gimnaziji - škola Stari grad

E. V. N.

03. 02. 2017. u 12:14

Вртићима 2.045 места, спортској гимназији - школа Стари град
Ministarstvo prosvete i grad završili projekat: obdaništa u osmoletkama, gašenje i spajanje ustanova, prostor dobijaju i tri fakulteta

OD septembra će u prestonici biti dodatnih 2.045 mesta za mališane vrtićkog i predškolskog uzrasta, Sportska gimnazija, Biološki i Geografski fakultet će, konačno, dobiti svoje zgrade. Deo Elektrotehničkog fakulteta biće smešten posebno.

Tri tehničke škole u Novom Beogradu će se spojiti i postati jedinstveni obrazovni centar, a jedna obrazovna ustanova postaće Tehnička škola za dizajn kože i Škola za dizajn tekstila. Spajaju se i Građevinska i Građevinsko-tehnička škola, Mašinska škola "Radoje Dakić" i Tehnička škola u Železniku, Ekonomsko trgovinska i Mašinska škola u Sopotu. Osnovne škole "Stari grad" i "Sutjeska".

Kako saznaju "Novosti", ovo su zaključci radne grupe za optimizaciju i racionalizaciju mreže osnovnih i srednjih škola, koji bi uskoro trebalo da budu prezentovani javnosti. Najveće "kresanje" liste čekanja za upis u vrtiće biće i opštinama Novi Beograd i Zemun, gde svake godine i najviše mališana ostane ispod crte.

Tako će u prizemlju OŠ "Ratko Mitrović" šest grupnih soba i kuhinja biti prlagođeni za potrebe predškolaca, dok će na spratu predškolci biti u dve grupe. OŠ "Đura Strugar" primiće čak 11 grupa "malih đaka", a biće sređena i kuhinja.

Predloženim merama Predškolska ustanova "Dr Simo Milošević" u Zemunu će praktično rešiti problem neupisane dece na svojoj teritoriji. Premeštanjem dece iz škole za nagluve "Radivoj Popović" u "Stefan Dečanski", oslobodio bi se i sredio prostor škole i internata za smeštaj 500 dece. OŠ "Sutjeska" biće ugašena, đaci od prvog do četvrtog ostaće u zgradi kao istureno odeljenje OŠ "Gornja Varoš", dok će stariji razredi biti razmešteni po ostalim školama.

Zavod za urbanizam,Dom prosveteBILOŠKI I GEOGRAFSKI

Biološki fakultet će, prvi put u svojoj istoriji dobiti zgradu. Studenti će se useliti u u prostor Zavoda za urbanizam i Zavoda za izgradnju grada u Palmotićevoj ulici. Nova adresa Geografskog fakulteta biće Brankova ulica, gde se nalazila Tehnička škola za dizajn kože. U toku je sređivanje ovog prostora.
U slobodnom delu škole biće smeštene po četiri jaslene i vrtićke grupe, kao i jedna predškolaca.

U učionice u prizemlju osnovnih škola "Stefan Nemanja", "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić" i "Isidora Sekulić" na Savskom vencu i "1.300 kaplara" na Zvezdari, useliće se po dve vrtićke grupe, a deo prostora u srednjoj školi "Tehnoart" postaće vrtić za smeštaj 200 mališana. U OŠ "Jovan Cvijić" na Paliluli biće smešteno 75 dece uzrasta od tri do pet godina.

Osnovna škola "Stari grad", koju trenutno pohađa 185 učenika, biće nova adresa Sportske gimnazije, a osnovci će biti razmešteni po oklonim školama. Učenici Baletske škole nastaviće da koriste fiskulturnu salu i jednu učionicu. Na ovaj način je konačno rešeno pitanje prostora za mlade sportiste, a i smanjeni troškovi koje Grad ima. Svake godine iz gradske kase odlazi šest miliona dinara za grejanje, a 5,5 miliona dinara za zakup sportske sale za nastavu fizičkog vaspitanja.

Jedinstveni tehnički obrazovni centar biće smešten u Tehničkoj školi "Novi Beograd", kojoj će se pripojiti "Politehnika" - Škola za nove tehnologije i Tehnička škola "Zmaj". Ove tri škole, koje treutno pohađa 1.561 redovan učenik, nastaviće da rade kao jedno pravno lice sa jedinstvenim menadžmentom. Obrazovni profil "zlatar" koji je u "Politehnici" biće prebačen u školu "Tehnoart". Planirano je da se "Politehnika" iseli iz dela zgrade OŠ "Đuro Strugar".

OŠ "Radivoj Popović", Tenička škola Novi Beograd


Mašinska škola "Kosmaj" u Sopotu sa 91 učenikom, biće "izbrisana" iz spiska srednjih škola u Beogradu, a njen pravni sledbenik biće Ekonomska trgovinska škola. U prostor koji je koristila Mašinska škola useliće se OŠ "Jelica Marinković". Školi za dizajn tekstila, koja ima 405 đaka, biće pripojena Tehnička škola za dizajn kože u koju je upisano 236 učenika, a prostor na Starom sajmištu koji ova ustanova koristi za praktičnu nastavu biće iskorišćen za smeštaj neke druge obrazovne ustanove.

Novom mrežom je predviđeno ukidanje Građevinske škole na Zvezdari, koju pohađa 375 učenika. Postojeći đaci i obrazovni profili biće pripojeni Građevinsko-tehničkoj školi "Branko Žeželj" i postati moderan centar građevisnke struke. U deo prostora, u Ulici Svetog Nikole 39, useliće se đaci koji se školuju za zlatare, a deo će biti adaptiran za potrebe predškolskih ustanova na Zvezdrai. Radionice koje su koristili đaci Građevinske škole postaće deo nove obrazovne ustanove.

Tehnička škola "Železnik" sa 373 učenika ukida se i pripaja Mašinskoj školi "Radoje Dakić u Rakovici, u koju je upisano 444 đaka. Ove škole raspolažu ogromnim prostorom od 5.067 metara kvadrtanih, odnosno 5.737 kvadrata samo zgrada i na još na toliko se prostoru dvorišta. Grafička škola u Novom Beogradu biće renovirana, a u deo zgrade biće smeštena neka visoka škola.

Škola za dizajn kože


LISTA ČEKANjA

Na listi čekanja treutno se nalazi 8.500 mališana, od kojih su 3.000 njih iz prioritetnih grupa, a 5.500 su deca koja nisu prioriteti. Racionalizacijom mreže škola najozbiljnije će biti smanjenjen broj dece koji čeka na upis u obdanište.
U obdaništima u Novom Beogradu biće obezbeđeno dodatanih 500 mesta, Zemunu - 700, Rakovici - 270, Zvezdari - 300 i Paliluli - 75.

ZAVODI U RAKOVICI

Zavodi za urbanizam i izgradnju grada preseliće se iz Palmotićeve ulice u Mašinsku školu "Radoje Dakić" u Rakovici. Pripajanjem Tehničke škole u Železniku ovoj obrazvnoj ustanovi oslobađa se prostor za racionalniju namenu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

joe

03.02.2017. 13:06

Izvinite, o kojim listama čekanja za vrtiće govorite? U svakoj upisnoj komisiji za vrtic ce vam reci da to vise ne postoji. O cemu se radi onda?

dd

03.02.2017. 18:11

Šta je sa Osnovnom školom "Kralj Petar drugi" na Vračaru? Tamo je broj đaka minoran, a škola ogromna.

NN

03.02.2017. 21:17

@dd - U Osnovnoj školi "Kralj Petar drugi" ima 550 đaka, što nije minoran broj. U njoj je i vrtić "Fića", pa je škola puna dece od jutra do mraka.

Urbanisti

03.02.2017. 21:50

Kakva nebuloza i sramota. Urbanisticki zavod Beograda sa tradicijom dugom 70 godina treba da se iseli iz zgrade koja je namenski pravljena sa tehnologijom za tu vrstu delatnosti da bi se kao uljez uselio Bioloski fakiltet, a urbaniste poslati u skolsku zgradu, cija tehnologija nema veze sa urbanizmom. To moze da predlozi samo neko ķo je neuki amater.

Danijela

03.02.2017. 23:40

@Urbanisti - Gospodo urbanisti, isprljajte cipele malo po Rakovici. Mozda cete iz te perspektive bolje videti stvarne urbanisticke probleme Beograda. Sramotno je reci da je bilo koji fakultet uljez u bilo koju drzavnu zgradu. Konacno racionalizacija.

Sa Šipke, brate

08.03.2017. 00:34

Hajde da već jedanput zaboravite na OŠ Stari grad u kontekstu želje "postavljenih" za preseljenjem Sportske gimnazije. Iskreno, ne mogu neke škole na opštini da organizuju nastavu u tri smene, a u nekim drugim da ima i praznih klupa. To je osnovno nerazumevanje svih okolnosti u vezi sa krajem u kojem se škola nalazi, potrebama ljudi koji tamo stanuju . To uopšte nije dobra ideja i budite sigurni da vam to neće proći. Uostalom, teško da će budućem vrhunskom sportisti da prija svež dorćolski smog.