Otvoren skver Mome Kapora

FoNet

28. 12. 2016. u 16:41

U Beogradu je danas otvoren Skver Mome Kapora, jednog od najznačajnih srpskih pisaca, slikara i novinara, istaknutog umetnika koji je živeo i stvarao u našem glavnom gradu

Отворен сквер Моме Капора

Foto: Tanjug

U Beogradu je danas otvoren Skver Mome Kapora, jednog od najznačajnih srpskih pisaca, slikara i novinara, istaknutog umetnika koji je živeo i stvarao u našem glavnom gradu.

Pored gradskih funkcionera, zamenika gradonačelnika Andreja Mladenovića, gradskog menadžera Gorana Vesića i glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, otvaranju su prisustvovali ministar kulture Vladan Vukosavljević i supruga istaknutog pisca i slikara LJiljana Kapor.

Od danas Vračar krasi novi skver u čijem se središtu nalazi plato sa detaljem školice, autorskim delom Mome Kapora, čiji prijatelji i poštovaoci sada imaju jedan osoben urbani kvart koji može da poveže sve ono što je on radio i vrednosti koje ćemo svi zajedno gajiti i ubuduće, rekao je Mladenović.

LJiljana Kapor je istakla da će skver omogućiti i budućim generacijama da se upoznaju sa zaostavštinom Mome Kapora i zahvalila čelnicima Beograda, Opštine Vračar i Ministarstvu kulture na podršci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Baca

28.12.2016. 20:02

Po mojem uverenju Kapor je bio dobar crtac i slab pisac.On nije nikada ziveo u Macvanskoj.Preko puta "skolice" ziveo je cuveni sahovski velemajstor dr.Petar Trifunovic pa je bilo primerenije da je taj deo ulice,umesto po Kaporu nazvan po dr.P.Trifunovicu

Nana

29.12.2016. 17:00

Kada neko tako bajkovito opiše svoj grad, kada njegove obale reka, Adu, kafane i zvezdano nebo zaustavi kao čarobnjak, onda se nekim čudom taj grad preseli iz slova u srca mladih čitalaca i ostane tu i kada odu daleko, sve do njihovih poznih godina. Tako onda oni poveruju da su njihova lična najintimnija sećanja na grad i život u njemu upravo ta zrnca topline, koja su poneli iz knjiga Mome Kapora. Neka mu je večna hvala na našarmantnijim školicama i najromantičnijim ljubavima Beograda u nama.

niksky

29.12.2016. 20:57

Супер! Моj омильен писац. Читам сваки дан. Велики поздрав из Москви и Сречна Нова Година!