POVRATAK sportskih sekcija u fiskulturne sale širom prestonice, izgleda, svi jedva čekaju. Direktori osnovnih škola, gde bi ideja trebalo da zaživi, mahom pozdravljaju inicijativu grada Beograda da se besplatno bavljenje sportom odvija u njihovim prostorijama za fizičko. S druge strane, roditelji će na taj način uštedeti značajnu sumu novca, koju bi dali za dečje treninge.

Kako je najavio gradski menadžer Goran Vesić, besplatne škole sporta trebalo bi da zažive od narednog proleća. Ideja je da večernji termini, u periodu od 19 do 21 čas, budu namenjeni sekcijama, a komercijalno izdavanje sala biće moguće tek posle 21 časa. Iako se postavlja pitanje finansijskog gubitka škola sa ovim novinama, direktori su saglasni - ukoliko postoji volja, postoji i način!

- Verujem da ćemo uspeti da postignemo kompromisno rešenje ukoliko ideja zaživi - kaže direktorka Osnovne škole "Ujedinjene nacije" sa Ceraka Vesna Radovanović Penevski. - Mi našu salu izdajemo za odbojku i košarku, ali atletičarima i karatistima ustupamo prostor besplatno. Svaki sport je dobar, i svesni smo koliko je on bitan za razvoj deteta, pa već organizujemo sekcije u međusmeni.

I u vračarskoj osmoletki "Jovan Miodragović" spremni su na ustupke kako bi svi bili zadovoljni. Pomeranje termina za iznajmljivanje sale njima neće predstavljati problem.

- Radimo u dve smene i sa dodatnim aktivnostima svakako ne možemo da počnemo pre 20 časova, kada nam se završava redovna nastava. Takođe, u okviru fizičkog vaspitanja već imamo sekcije, koje su se do sada pokazale uspešnim - objašnjava direktorka Vera Šainović.

Sa koleginicom je saglasan i Zlatko Grušanović, glavni u OŠ "Vuk Karadžić" sa Palilule. Prema njegovim rečima, finansijski gubitak zbog termina sportskih sekcija od proleća bi mogle da osete manje škole koje rade samo pre podne.


SREDNjOŠKOLCI

I DOK svaka treća srednja škola u gradu nema fiskulturnu salu, u osnovnim je bolja situacija - prostor za fizičko nema njih šest. Jedna od njih je osmoletka "Vojvode Stepe", kojoj je dosad nadležno ministarstvo plaćalo privatnu halu. Od Nove godine to će se promeniti, jer će se ova škola useliti u renoviranu zgradu, koja će imati 13 učionica i - salu!