POLAGANjEM venaca i druženjem potomaka slavnog srpskog vojskovođe, ali i gostiju iz drugih zemalja koji potiču iz istog plemena, obeleženo je 210 godina od pogibije Vase Čarapića. Poštu hrabrom junaku odali su Njegovo kraljevsko veličanstvo prestonaslednik Aleksandar Karađorđević i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Direktni potomci Vase Čarapića već 13 godina obeležavaju dan, kada je "Zmaj od Avale" poginuo u borbi za oslobađanje prestonice od Turaka. Svake pete godine sastaju se u Belom Potoku, rodnom mestu znamenitog vojskovođe, a ostalih u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Gornjem Milanovcu, Kuršumliji, Jagodini... gde žive pripadnici plemena Čarapića koji nisu direktni potomci slavnog ustanika.

- U Belom Potoku živi 21 direktan potomak Vase Čarapića - kaže Radomir Čarapić, jedan od njih.

- Najstariji po muškoj liniji je Tomislav sa 68 godina, po ženskoj Radmila Milenković stara 82 godine, a najmlađi je Aleksa koji ima dve godine. Mislim da mladi ne znaju mnogo o Vasi Čarapiću, niti je u gradivu iz istorije posvećeno dovoljno pažnje onome što je on uradio za srpski narod. Iako su mnogi čuli za njega, ne znaju ko je bio, pa misle da je pesnik i kažu mi da su pročitali sva njegova dela.

Svakako, jedan od najpoznatijih potomaka je Vasa Čarapić. Pored toga što se zove kao njegov slavni predak, on je živeo u Ulici Vase Čarapića, a išao je u istoimenu školu. Kaže da je bilo šaljivih situacija kao, recimo, kada ga zaustavi saobraćajni policajac koji ne veruje da se tako zove. Potomci slavnog ustanika ističu da su od njega nasledili duh i kroz šalu dodaju da su čuli priče o nekom zakopanom blagu, ali ga još nisu pronašli.

OSLOBAĐAO BEOGRAD

VASA Čarapić je rođen krajem 18. veka u Belom Potoku, pod Avalom i čitav život je posvetio borbi za slobodu. Bio je knez gročanski i jedan od prvih Karađorđevih vojvoda u Prvom srpskom ustanku.

Na platou između Doma vojske i Narodnog muzeja, mestu na kome je vojskovođa viknuo "Za mnom, braćo" i poginuo za slobodu, podignut je spomenik Čarapiću.