Kamen temeljac za Ada mol do kraja 2016?

G. NOVAKOVIĆ

21. 11. 2016. u 23:59

Камен темељац за Ада мол до краја 2016?

Prostor nekadašnje fabrike "Minel" u Radničkoj ulici Foto Z. Jovanović Foto "GTC Srbija"

Teren budućeg tržnog centra na Čukarici još bez građevinskih mašina, nadležni uveravaju da će rok biti ispoštovan. Investitor "GTC Srbija" prikuplja dozvole

TRŽNI centar "Ada mol" do kraja ove godine najverovatnije će dobiti kamen temeljac čime će i zvanično biti početa izgradnja! Iako građevinske mašine još uvek nisu kročile na tlo nekadašnje fabrike "Minel" u Radničkoj ulici, iz firme "GTC Srbija" uveravaju da će rokovi biti ispoštovani, kako bi do kraja 2018. u velelepni objekat ušetali prvi kupci.

Stanari ovog dela Čukarice jedva čekaju novi trgovinski centar. Kako kaže jedan od njih, radije će istrpeti buku građevinara i ubuduće uživati u zabavi pod krovom "Ade mola", nego da ogroman prostor zvrji zapušten već decenijama.

- Ovo je bilo ruglo. Ne razumem smo zašto se ovoliko čeka izgradnja, kad je ona već odavno najavljena - čudi se Dragan N.

Objekti nekadašnjeg "Minela" i dalje su netaknuti. Trošne građevine čekaju da budu sravnjene sa zemljom, kako bi se plac ustupio modernom kompleksu. Jedini znak da je ovo mesto rezervisano za "čudo arhitekture" jeste bilbord sa budućim izgledom kutka za kupoholičare vrednog 90 miliona evra!

PRVO GENERALŠAB PA "MINEL" KAKO nezvanično saznajemo, tender za rušenje fabrike "Minel" dobila je firma "Elita kop", koja je trenutno angažovana na raščišćavanju Generalštaba. Navodno, kada se poruši objekat u Kneza Miloša, teške mašine preseliće se u Radničku ulicu.

- Ovde se još vrši ispitivanje zemljišta i ono je pri kraju - kaže nam šef obezbeđenja objekta nadomak Ade Ciganlije. - Nama je rečeno da ćemo ovde biti do 10. decembra, kada bi trebalo da počne iskopavanje za kamen temeljac. Ne sumnjam da će on biti postavljen do kraja ove godine.

Isto uveravaju i iz firme "GTC Srbija", ogranka inostranog preduzeća "GTC", koja je investitor "Ade mola". Kako kažu, njihovo internacionalno iskustvo nalaže im da rokove ispoštuju. Kašnjenje se ne očekuje, osim ukoliko se ne pojave nepredviđene objektivne prepreke na terenu.

- Kompanija prema planu nastavlja pripremne aktivnosti za izgradnju savremenog komercijalnog prostora, u sklopu kojih je bilo i ispitivanje strukture zemljišta koji su neophodni za kompletiranje projektne dokumentacije, a koju je radio institut CIP. Rešavamo administrativne obaveze i prikupljamo neophodne dozvole za gradnju, a nastavljaju se i pregovori sa zakupcima - kažu investitori.

Prema rečima nadležnih iz "GTC Srbija", trenutno se radi na optimizaciji zaštite temeljne jame. Takođe, u toku je biranje generalnog izvođača za izgradnju objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

popeye

22.11.2016. 00:40

Е, супер, не знам просто шта би без још једног шопинг мола?!

Ivan T.

22.11.2016. 03:43

Bravo! Ja prosto ne mogu da iščekam! Svi moji snovi uskoro će postati java! Tooo...

Glas razuma

22.11.2016. 16:03

@Marko panic - Pre dve nedelje bio sam u jednom TC i pola sata sam potrosio da nadjem slobodno parking mesto u garazi. Kupovali smo u 6 lokala i u svakom je bilo najmanje 3-4 kupaca u redu ispred nas. Na kraju, jedva smo nasli slobodan sto u prizemlju da se odmorimo uz tortu i pice. Sve u svemu, trzni centri su isplativi jer postoji veliko interesovanje i zakupaca prodajnog prostora i kupaca robe koja se nudi i ugostitelja, drzave koja naplacuje porez i zaposlenih koji u njima zaradjuju. Potrebni su!

Dragan

22.11.2016. 15:53

@Nenad - Nenade, ovaj trzni centar ne finansiraju politicari nego kompanija GTC, cije je sediste u Poljskoj. Procenili su da im je najisplativije da investiraju u Beogradu a zbog cega ne investiraju u tvom gradu pitaj gradonacelnika odnosno predsednika opstine i odbornike grada u kojem zivis. Neka ti objasne sta su do sada uradili za svoj grad i gradjane, za sta su primali i jos uvek primaju platu.