BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je danas da je kreditni rejting B1 sa pozitivnim izgledom koji je dobio Beograd, osnova za dalji razvoj grada i nove investicije.

Međunarodna rejting agencija "Mudis" dodelila je Gradu Beogradu kreditni rejting B1 sa pozitivnim izgledom, što je jednako kreditnom rejtingu Srbije. Ovo je prvi put da je Grad Beograd dobio kreditni rejting.

"Kreditni rejting je pokazatelj krvne slike jednog grada", rekao je on na konferenciji za novinare i dodao da je Beograd bio jedini grad u Evropi te veličine koji nije imao kreditni rejting.

Mali je rekao da je kreditni rejting grada jednak onom koji ima Srbije, jer lokalna samouprava ne može da ima veći rejting od države.

"Beograd će se truditi da popravi rejting i da bude što bolji", rekao je Mali i podsetio da je Beograd lokomotiva razvoja Srbije, sa učešćem u BDP-u sa skoro 40 odsto.

Mali je naveo da je Beograd u poslednje tri godine vratio 430 miliona evra starih dugova prethodnih gradskih vlasti, a da je deficit smanjen pet puta, sa preko 20 odsto na ispod pet odsto.

"Povećali smo i efikasnost rada naših javnih preduzeća", rekao je on.

Pomoćnik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za finansije Aleksandar Bućić ocenio je da je kreditni rejting veoma važan korak koji daje pozitivan signal investitorima i predstavlja korak ka realizaiciji investicionih planova u komunalnu infrastrukturu.

Pomoćnik potpredsednika u rejting agenciji „Mudis” Đorđi Josifov ocenio je da očekuje da se rejting Beograda u naredih šest do 12 meseci poveća, ali da to zavisi od kreditnog rejtinga države.

"Ukoliko grad zadrži trenutno zadovoljavajući nivo pozitivnih finansijskih rezultata poslovanja, trend smanenja duga i trend restrukturiranja javno-komunlanih preduzeća, to će uticati na kreditni rejting , a sada stvari stoje pozitivno", rekao je on.