LjUBITELjI dvotočkaša u subotu su održali 67. protestnu vožnju. "Kritičnu masu" je činilo stotinak vozača kojima nije smetala kiša da signalizacionim performansom zatraže od autora novog Nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja da se u novine uvrsti i pravilo o razmaku prilikom bočnog preticanja biciklista.

Oni zahtevaju da razmak bude bar jedan metar u naselju, odnosno susednoj saobraćajnoj traci van naselja. Paradirajući prestoničkim ulicama oni su na svojim biciklima montirali oznake u vidu rampi za vozače motornih vozila koje upućuju na bezbedno bočno rastojanje prilikom preticanja bicikliste.

- Iako je ovo pravilo već decenijama deo zakonodavstva zemalja gde je bicikl svakodnevno sredstvo transporta, kao što su Francuska, Belgija i Poljska, autori nacrta se brane nemogućnošću ocenjivanja tačnog rastojanja prilikom preticanja - priča jedan od učesnika protestne vožnje.

Prema rečima organizatora, činjenica je da i za bicikliste po važećem zakonu važi pravilo da moraju da se kreću jedan metar od desne ivice kolovoza.

- Ova činjenica zasad nije pokolebala pisce Nacrta koji su tvrdoglavo ušančeni u svoju percepciju bezbedosti biciklista - zaključuju organizatori "Kritične mase".