OKO 60 dece evakuisano je danas iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Bulevaru oslobođenja u Beogradu, kada je oko 10 sati izbio požar u jednoj od prostorija. Zahvaljujući brzoj reakciji zaposlenih vatra je brzo ugašena. Povređenih nije bilo. Vatrogasci su, ubrzo lokalizovali vatru i preduzeli "neophodne mere kako bi bili sigurni da se plamen neće ponovo razbuktati". Posle sprovedene istrage biće utvrđeno šta je uzrok požara.

Mada požar nije bio veliki, miris paljevine i dima osećao se juče tokom celog dana i na samom ulazu u dvorište ovog popravno-vaspitnog doma. Ipak, po ponašanju njegovih stanara nije se moglo ni naslutiti da je tu moglo da dođe do tragedije. Nekolicina mališana dočekala je ekipu "Novosti" bezbrižno igrajući fudbal na terenu u krugu Zavoda. Ispred ulaza u dom stajao je i direktor ustanove, Dragan Rolović.

- Nije bilo ništa dramatično. Pretpostavljam da je plamen izazvao pikavac koji je ispao iz pepeljare. U 10.15 jedan od vaspitača primetio je dim u dnevnom boravku - objašnjava Rolović. - Goreli su trosed i sto pored. Pozvao je obezbeđenje i protivpožarnim aparatima su ugasili vatru. Gašenje je trajalo dvadesetak minuta i materijalna šteta je minimalna.

U prostoriji nije bilo nikoga, jer su deca bila na doručku, a kada je primećena vatra, dežurni vaspitač je odmah izveo decu napolje. Iako su vaspitači već obavili posao i lokalizovali požar, pozvali su vatrogasce jer nisu znali da li su instalacije prouzrokovale plamen.

Direktor Rolović kaže da se za trideset godina, koliko radi u ovoj ustanovi, 5-6 puta desio požar.


ODOBRENjE

MALOLETNI štićenici doma danas nisu mogli da daju izjave neposredno posle požara jer je za to bilo potrebno odobrenje Centra za socijalni rad. Ni starijima nije dozvoljeno, jer kako objašnjava Rolović, oni su "sudski slučajevi" i ne mogu da pričaju bez dozvole staratelja ili sudije koji je izrekao vaspitnu meru.