Zagađen vazduh u industrijskom delu Pančeva

S. B. M.

02. 10. 2016. u 23:46

Žitelji grada na Tamišu ovog vikenda guše se zbog povećane koncentracije otrovnih čestica

Загађен ваздух у индустријском делу Панчева

Izmerena povećana koncentracija ugljovodonika, benzena i toluena

VISOKE koncentracije ukupnih ugljovodonika, benzena i toluena, zabeležene su u noći između petka i subote u Pančevu. Stanovnici grada na Tamišu osetili su aero-zagađenje u vazduhu nešto posle ponoći, pa se tokom noći teško disalo.

Gradski automatski monitoring aero-zagađenja zabeležio je tako na mernoj stanici Vatrogasni dom visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika, povišene koncentracije benzena i toluena. Najveća koncentracija čestica zabeležena je oko tri časa posle ponoći, 841 mikrogram ugljovodonika po kubiku vazduha, 106 mikrograma benzena po kubiku vazduha i 60 mikrograma toluena po metru kubnom vazduha.

Aero-zagađenje je zabeleženo i na mernom mestu u Cara Dušana, dok je merno mesto mesto Vojlovica, najbliže Rafineriji nafte, odnosno prostoru za otpremu proizvoda drumom i prugom, nije radilo. Prema najavama gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, posle remonta, NIS "Rafinerija nafte" bi trebalo da pokrene svoja postrojenja, a očekuje se i da, posle rekonstrukcije dela postrojenja, proradi i Azotara.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je da ovo uvećanje zagađujućih materija u vazduhu nije bilo značajno.

- Rafinerija je počela da radi, a ujedno su pretovarali benzin za potrebe Petrohemije, pa je zato došlo do ovog aero-zagađenja - ističe Pavlov. - Ipak, to nije bilo tako strašno.

Navodi i to da pojedine stanice za merenje aero-zagađenja nisu radile zato što se na njima instalira novi softver, kako bi podaci, koji se na njima očitavaju, bili vidljivi i u Republičkoj agenciji za zaštitu životne sredine.


UPOZORENI

GRADONAČELNIK Saša Pavlov navodi da je njihov Sekretarijat za zaštitu životne sredine upozorio Rafineriju da ne počinje da radi u nepovoljnim atmosferskim uslovima, što je i dovelo do povećanja ugljovodonika u vazduhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dzoni82

03.10.2016. 07:56

imam jednu vest za novosti u vezi zagadjenja u beloj crkvi kod vrsca ali neznam kako da vas obavestim zamolio bih vas da mi kazete kako da stupim u kontakt sa vama i da vam saopstim ovu informaciju

rakovica

03.10.2016. 17:07

Misli te da cisti vazduh u Rakovici,livnica koja zagadjuje celu Rakovicu

Александар

23.11.2016. 17:27

@rakovica - Само да подсетим, сад је 2016-та, која бре ливница?