PROSLAVA dečjih rođendana u muzejima širom prestonice postala je sve popularnija od kada su cenovnici igraonica čak duplo premašili cifre kulturnih institucija. Tako se termin u pojedinim muzejima u Beogradu mora rezervisati i po dva meseca unapred, a za iznos od 10.000 do 14.000 dinara mališani će dobiti pun tretman - od rođendanske pesmice uz tortu i svećice do animatora i interaktivnih radionica.

Klovnovi, igračke i maskenbali u dečjim igraonicama izašli su iz mode kada su gradski muzeji otvorili vrata za proslavu najradosnijeg dana svakog deteta. Možda ne baš za decu, ali za roditelje svakako jesu izašli iz mode od trenutka kada su troškovi žurke u igraonicama prešli iznos od 300 evra. Tako su edukacija i nauka naprasno dobili prioritet za iznos od najviše 14.000 dinara, koliko košta proslava u trajanju od dva sata u Muzeju nauke i tehnike.

- Svi termini vikendom do 15. oktobra su nam zauzeti, ali imamo slobodnih datuma za radne dane kada je proslava 10.000 dinara za maksimalno 24 dece - objašnjavaju u Muzeju nauke i tehnike. - Proslava obuhvata posetu stalnoj postavci, posetu dečjem odeljku Muzeja, gde je organizovana proslava i poslužuje se torta, piće i grickalice koje roditelji donesu. Nakon toga sledi poseta interaktivnom naučnom centru, gde deca rade sa dva animatora.

Muzeji imaju strog pravilnik, koji između ostalog obuhvata i potpisivanje ugovora sa roditeljima. Slično je i u Muzeju Vuka i Dositeja gde je akcenat na adekvatnom ponašanju mališana shodno ustanovi, iako su oni uzrasta od 3 do 12 godina. Proslave se organizuju u dvorištu ili u unutrašnjim prostorijama po ceni do 10.000 do 12.000 dinara.

- Hrana i piće mogu da se služe samo u prostoru koji je za to predviđen. Osveženje, torta i plastični/kartonski escajg i tacne za decu i pratnju obezbeđuju roditelji/staratelji uz uslov da budu kupovni, dok Muzej omogućava upotrebu svoje mini-kuhinje sa malim frižiderom - glasi jedno od pravila ove ustanove kulture.


ODBIJAJU MLADENCE

MUZEJ grada Beograda ne dozvoljava fotografisanje mladenaca, kao ni svadbene proslave u bilo kojoj od ustanova pod njihovom ingerencijom. Tako je i u Zavičajnom muzeju Zemuna, ali i u Narodnom pozorištu. Ipak, iz ove institucije tvrde da su zahtevi budućih bračnih partnera sve učestaliji, ali tvrde da su svi odbijeni - bez izuzetka.


ŠTA SVE PODRAZUMEVA USLUGA

* Obilasci stalnih postavki

* Program radionica

* Angažovanje stručnih saradnika

* Obezbeđivanje potrošnog materijala za radionice

* Korišćenje zajedničkih muzejskih prostorija

* Obezbeđen parking-prostor

* Pokloni za svu prisutnu decu

* Poklon za slavljenika

* Usluga sređivanja prostora nakon proslave