Brana Crnčević dobio ulicu na Vračaru

FoNet

četvrtak, 08. 09. 2016. u 17:58

Брана Црнчевић добио улицу на Врачару
Skupština Beograda je danas odlučila da jedna ulica na opštini Vračar dobije naziv po književniku Brani Crnčeviću, zbog čega je negodovao šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović
Skupština Beograda je danas odlučila da jedna ulica na opštini Vračar dobije naziv po književniku Brani Crnčeviću, zbog čega je negodovao šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović.

"Politički opus Crnčevića daleko je prevazišao književni. Njegova politika protekle dve decenije nadmašila je književnu karijeru", izjavio je Božović.

On je rekao da su Crnčevićevi prijatelji bili nekadašnji predsednici Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srpske Slobodan Milošević i Radovan Karadžić i bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Crnčević se istakao propagiranjem ratnohuškačke politike, ocenio je Božović.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da Crnčević ima zasluženo mesto u srpskom društvu i kulturi.

Odbornici su odlučili da jedna ulica na Vračaru dobije naziv po ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, a u Novom Beoradu po srpskom i jugoslovenskom avijatičaru Tadiji Sondermajeru i francuskom onkologu Žoržu Mateu.

Na Čukarici će jedna ulica biti nazvana po Momčilu Čediću, koji je velikim delom zaslužan za izgradnju i modernizaciju Žarkova, a prostor između Restorana "Venecija" i Starog šlepa u Zemunu ubuduće će se zvati "Bogojavljenski plato".

Odbornici su odlučili i da se obrazuje odbor za podizanje bista profesorima Radomiru Lukiću i Mihailu Đuriću.

Božović je predložio da se u dnevni red sednice uvrsti Zahtev za utvrđivanje činjenica i odgovornosti gradske vlasti za rušenje objekata u Savamali, ali odbornici to nisu podržali.

Obraćajući se predstavnicima gradske vlasti, Božović je zatražio da podigne ruku onaj ko nije učestvovao u rušenju.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević je rekao Božoviću da performans ostavi za neki drugi put.

Nikodijević je, povodom rušenja u Savamali, izjavio da bi trebalo da se pusti da nezavisni organi u državi rade svoj posao, a Tužilaštvo da sprovodi istragu.

"Sačekajmo prvo te rezultate, pa ćemo onda razgovarati o tome. Niko ne beži od te teme, ali u državi postoje nezavisne institucije. Kada Tužilaštvo završi istragu, kada budu prvi rezultati poznati, kada se obrati javnosti, tada ćemo i mi razgovarati", rekao je Nikodijević.

Vesić je izjavio da nema nikakvih informacija o rušenju u Savamali.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad je proglašen za počasnog građanina Beograda.

U obrazloženju odluke se navodi da Norvešku i Srbiju vežu tradicionalno dobre i prijateljske veze, kao i čvrsta politička, kulturna i privredna saradnja.

Norveška je u proteklih 15 godina jedan od najvećih donatora razvojne pomoći Srbiji i u velikoj meri je pomagala u otklanjanju posledica poplava iz maja 2014. godine.

Bjernstad je postavljen za ambasadora u Srbiji 1. septembra 2015. godine.

Tokom njegovog jednogodišnjeg službovanja u Beogradu je Norveška podržala sanaciju predškolskih, školskih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova u 10 opština u Srbiji, a najviše pomoći usmereno je u obnovu Obrenovca.

Predlog za proglašenje Bjernstada za počasnog građanina podneo je gradonačelnik Siniša Mali, na inicijativu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Marko

08.09.2016. 19:25

Kada Djindjic ima ulicu u svakom gradu Srbije, a zna se šta je pričao za vreme bombardovanja za svoju zemlju, onda svaki političar zaslužuje svoju ulicu, a o Crnčeviću je suvišno polemisati, čovek je uvek bio na mestu.

Piktor

08.09.2016. 19:39

E moja bedo ,stidim se sto sam roden ovde ,Vi koji slavite i velicate lika koji je sramota za ove prostore a kamoli za akademike koji bi trebalo da su obraz celog naseg naroda .Njegove knjige su izgubile dostojansvo upravozbog njegovih dela .

Stiven K.

08.09.2016. 19:43

Brana je to svakako zaslužio , kao vrstan književnik i patriota. Čestitam Gradskim odbornicima na Odluci

Милвас

08.09.2016. 23:26

Балша, прошетај мало до Монте Негра али немој куповати повратну карту.

dušan

09.09.2016. 02:17

Gospodin Brana je zaslužio ulicu u Beogradu, kao i poznati arhitekta Krasnov, ali bi trebalo da te ulice budu u novim naseljima.Treba već jednom prestati sa praksom da se postojećim ulicama menjaju imena. To košta. I ne samo što košta, nego niko ne razmišlja o tome da hiljade ljudi moraju da menjaju lične karte i razna dokumenta.To bi onda trebalo grad da snosi troškove.

Vračar

13.07.2017. 12:35

Da li je zaslužio ili nije, nikada se nećemo dogovoriti, ali zašto da se Ohridska ulica u sred Vračara preimenuje? Zar se ne grade nova naselja, kvartovi, pa mu tamo dajte ulicu. Ali ne, mora na Vračaru, Momo, Brana, sve ratni huškači iz 90-tih.