SVAKE godine u prestonici nikne nekoliko stotina divljih deponija! Nesavesni građani gde god stignu odlažu šut, građevinski materijal, stari nameštaj, ostarelu tehniku... Najviše otpada ima na prilazima prestonici - pored Zrenjaninskog i Surčinskog puta, Ibarske magistrale, Bežanijskog groblja, ali sve češće i u samom gradskom jezgru.

Kada je u aprilu počela velika akcija čišćenja grada, bilo je prijavljeno oko 500 divljih deponija širom prestonice. Prethodna tri meseca komunalci su uklonili oko 130 nelegalnih deponija. Nova smetlišta, međutim, niču gotovo preko noći. Čim se jedno ukloni i očisti, narednog dana na istom mestu osvane novo.

- Najveći problem u nastajanju deponija je nesavesno ponašanje sugrađana i kriminalno delovanje nekih preduzeća koja koriste određene lokacije da bi zaobišla plaćanje pravilnog zbrinjavanja i tretmana otpada - kaže za "Novosti", Darko Glavaš, direktor "Beokom" servisa.

- Zbog toga planiramo da u saradnji sa Sekretarijatom za inspekcijske poslove, komunalnom policijom i policijom uskoro pokrenemo akciju upozoravanja onih koje smo već zatekli u izbacivanju smeća gde to nije dozvoljeno, a zatim i strogog kažnjavanja.

Jedna od "crnih" tačaka na mapi smetlišta u Beogradu je i Bulevar maršala Tolbuhina, nekadašnja Ulica Goce Delčeva. Naime, kiosci brze hrane, kojih ima na desetine, svakodnevno ostavljaju toliko đubreta pored kontejnera da komunalci četiri puta dnevno moraju da obilaze ovaj reon.

Naš sagovornik ističe da su određeni građani i firme sve "kreativniji" u odlaganju smeća.

- Poslednjih meseci je sve učestalije "noćno" bacanje velikih količina smeća i to, recimo, građevinskog materijala oko gradskih pijaca - kaže Glavaš. - Prodavci ujutru zatiču deponije, ne samo oko tržnica, nego i oko svojih tezgi, jer neko preko ograde baci đubre u prostor pijaca, koji je tokom noći zatvoren.

Divlje deponije, kažu u "Beokom" servisu u velikom broju niču i u naseljima u kojima se dosta gradi. Tako se, na primer, često dešava da se smetlišta pojave na zelenim površinama u Kotežu, Krnjači, Mirijevu, Bežanijskog kosi i Borči.

INSPEKTORI OBILAZE LOKALE

Sekretarijat za inspekcijske poslove pokrenuo je, juče, akciju protiv nepravilnog korišćenja kontejnera i reciklažnih ostrva. Inspektori će, naime, ubuduće upozoravati markete, mesare i ugostiteljske objekti da se otpad organskog porekla ne može odlagati u posude za kućno smeće. Ova akcija će se izvoditi u asistenciju Komunalne policije i prisustvo ekipa JKP "Gradska čistoća".

ZATRPALI KONTEJNERE KARTONOM

Osim građana i mnoge kompanije su nesavesne kada je u pitanju odlaganje smeća. Direktor "Beokom" servisa Darko Glavaš kaže da je pre nekoliko nedelja jedno trgovinsko preduzeće doslovno natrpalo podzemne kontejnere kartonom, iako JKP "Gradska čistoća", kartonski materijal odnosi potpuno besplatno.