Dete u naručje, pa u vozilo GSP

N. VUKIĆ

09. 08. 2016. u 22:28

Propisi o unošenju kolica u javni prevoz zbunjuju i putnike i vozače. Prema pravilima, kolica treba da budu sklopljena, a deca u naručju. U GSP preporučuju roditeljima da ulaze na prednja vrata da bi im šofer pomogao

Дете у наручје, па у возило ГСП

UNOŠENJE dečjih kolica u vozila javnog gradskog prevoza, posebno tokom letnjih meseci, kada je manji broj putnika, muči roditelje ali i - vozače. Beograđanka M. P., koja je sa dvomesečnom bebom ušla u autobus na liniji 77, morala je, navodno, da napusti vozilo jer se dete tokom vožnje nalazilo u kolicima, a ne u njenom naručju.

- Nismo imali takvu pritužbu - kažu u dispečerskom centru GSP. - Iako se desilo, nama se niko nije javio, niti se žalio. Svejedno, vozač je postupio ispravno, jer se u javni gradski prevoz dečja kolica mogu unositi, ali sklopljena. Koliko god to nekome bilo mučno i komplikovano, neshvatljivo, trebalo bi, posebno roditelji, da shvate da je to za njihovo dobro i za dobro njihove dece. Zbog njihove bezbednosti moraju da sklope kolica i s detetom u naručju sednu na mesto predviđeno za roditelje s decom.

Iz gradskog preduzeća preporučuju takođe da roditelji s decom ulaze na prednja vrata, kako bi vozač mogao da ih uoči i, po potrebi, da im pomogne. To nije ničiji hir, ponajmanje vozačev. U saobraćaju je nemoguće predvideti situaciju, a usled naglog kočenja posledice mogu biti ozbiljne. Vozač je odgovoran za bezbednost putnika i ako bi se ikome od njih nešto dogodilo, on bi snosio odgovornost. Poštovanjem pravila, roditelji prvenstveno štite svoju decu, sebe, kao i vozača.

Unošenje dečjih kolica u autobus uređeno je propisima grada, u kojima nema posebnih uslova, dok najveći gradski prevoznik zahteva da kolica budu sklopljena.

JASNI PROPISI

U Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" objašnjavaju da je Odlukom o javnom linijskom prevozu, članom 38, propisano da putnik u vozilo javnog prevoza može uneti dečja kolica i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika. Na ovu odluku naslanja se i Pravilnik o obavezama saobraćajnog osoblja GSP, kojim je propisano da putnik može unositi u vozilo sklopljena dečja kolica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Mama

09.08.2016. 22:39

Moja kolica da bi se sklopila,moraju da se rasklope. Znaci,jednom rukom nosim bebu i torbu,a drugom odvajam kolevku od shasije,i onda tom istom jednom rukom i sklapam tu shasiju?!!!!! Zatim sa tako rastabljenim kolicima(znaci kolevka i shasija) i bebom i torbom izlazim iz autobusa i sve opet jednom rukom sklapam?!!!! Ma dajte!

nena

10.08.2016. 09:23

@Mama - E pametne mlade mame. Ja sam 2000 kupila Chicco kisobran kolica, teska celih 4,7 kg, sklapaju se kao kisobran i tako nose - zakacene na savijenu podlakticu. A vi sto volite 4 u 1 kolica sa velikim tockovima trenirajte nosenje istih uz stepenice i ulazak u prevoz. Ako je beba mala dovoljna joj je nosiljka, koja za divno cudo, moze da se nosi u jednoj ruci...

CCCC

09.08.2016. 23:03

jos jedan biser 'eksperata' koji nikad u zivotu nisu pokusali da udju u bus sa detetom i kolicima. sa sluzbenim audijem i mercedesom tih problema nema.

Раша

09.08.2016. 23:08

Значи безбедно је држати бебу у наручју у аутобусу али није у ауту јер за ауто је обавезно посебно седиште. Значи ли то и да инвалиди морају да склопе колица у аутобусу? Невероватно да ГСП прописује правила о безбедности саобраћаја, а да нико од државних институција не да своје мишљење.

steva

09.08.2016. 23:27

To jos nisam cuo i video ! Naputovao sam se po svetu, ali nigde nisam video da dete ne sme da sedi u kolicima.Stvarno neznam cija je to besmislena ideja. Tacno je da svasta u saobracaju moze da se dogodi, ali to isto mozda i gore moze prilikom snaznog kocenja da se dogodi detetu ako se nalazi u krilu majke, jer su sedista tako udobna da mozes i bez kocenja da skliznes na pod. Ipak smo mi najpametniji !!!

Retardirani GSP

09.08.2016. 23:53

Znaci ne treba sedalica u autu, na biciklu itd, vec dete drzati u rukama da bi bilo sigurnije...ociti javasluk, sve na novo polaganje vozackog i smeniti rukovotstvo...Treba dete drzati u rukama dok vozis auto, sigurnije je po njima...

Nac

10.08.2016. 00:00

Preporuka je da ulaze na prednja vrata. U beogradu se ulazi na pola prednjih vrata jer je druga polovina vrata iz ko zna kog razloga blokirana. Ne verujem da je to tako u drugim zemljama.

Killer

10.08.2016. 02:04

Svaki propis koji se donese u cilju zaštite putnika u javnom prevozu pozdravljam,ali nije mi jasno kako sjedišta koja su rezervisana za trudnice i roditelje sa malom djecom i bebama nikada nisu slobodna?Kada parkiraš samo na sekundu automobil na mjestu rezervisanom za invalide eto vojske komunalnih specijalaca,a kad treba da se zaštite djeca i trudnice niđe ih nema,nego moraš da se svađaš sa narodom oko mjesta koje tebi pripada.Sve neka ispitaju pa neka se prse....

Radmila Mirkovic

10.08.2016. 08:36

Zivim u Austriji i ovde deca tokom voznje ostaju u svojim kolicima, a kolica se fiksiraju kajisevima koja su za to montirana na mestima predvidjenim za kolica. Svuda postoje oznake da je taj prostor predvidjen za decu u kolicima. Dakle i nasi bi mogli da pricvrste po dva, tri kaisa u svako vozilo, a ne da izbacuju majke sa decom i da se opravdavaju besmislenim pravilnikom.

nebitno

10.08.2016. 08:51

Ja ne znam da li se vi ljudi šalite sa ovim komentarima? Ne možete da poredite vožnju bicikla i dečije sedište sa autobusom. Dosta roditelja još sedne i kao drži kolica rukom. Ako autobus naglo zakoči odoše i kolica i beba kroz šoferku.

Hobotnica

10.08.2016. 08:51

Jedino ako si neki oktopod možda ti to sve i podje za rukom....SRAMOTA!!!Uzmi dete,torbu, sa preostalim rukama sklopi kolica ...pa sa onim što preostane ti sve to unesi u GSP...možda može da se dete spusti na onih 1.000.000 slojeva prljavštine koji nikad nisu očišćeni sa sedišta od kako su kupljeni autobusi...usijani i smrdljivi puni ko zna čega....STRAŠNO!!!

Lidija

10.08.2016. 09:46

A šta da rade majke sa troje male dece? Da neće možda vozač da im pomogne da unesu kolica i smeste bezbedno decu? Ili će možda da im zatvore vrata na pola izlaska sa decom jer previše sporo izlaze iz vozila?

mmila12

10.08.2016. 10:14

Ima i putnika koji pomazu roditeljima sa malom decom. Ne mogu soferi sve.Ne prebacujte lopticu na njih. Ja videla u mnogim gradovima, tamo negde gde hrlimo, da su mala deca u kolicima u busu. Ulaze bez problema.

Ivana

10.08.2016. 11:00

Menjajte propis, ne sluzi svrsu. Uvedite kao u Eu zemljama, spustanhe stepenica na srednjim vratima tako da bez podizanja mogu da se kolica udju u deo koji je bez stolica i prilagodjen kolicina za decu i invalide. Dosta zamajavanja..

Nina

21.08.2016. 16:22

Sramota!!!!! Prvo, niskopodni autobusi su predvidjeni za decja i invalidska kolica i imaju odeljak. Drugo, majka ima bebu, bebine stvari, hranu i svoju torbu i garderobu i nemoguce je da sve to pobnese. Trece, nebezbedno je i neogovorno da majka vadi dete iz kolica i da sa svim tim stvarima i detetom ceka autobus. Ovaj zakon je usmeren protiv porodice, dece i trudnica i majki. Sta je sa majkamka koje imaju blizance ili dvoje male dece. Ovo je sramota i svi cute.

Che

26.08.2016. 12:31

Потпуно исправна одлука. У страним земљама није гужва у превозу и постоје предвиђена места за колица. Код нас није тако и зато је најбезбедније да родитељ седи и држи дете. А за путовање превозом треба да се понесу лагана и склопива кишобран колица.

Che

26.08.2016. 12:31

Потпуно исправна одлука. У страним земљама није гужва у превозу и постоје предвиђена места за колица. Код нас није тако и зато је најбезбедније да родитељ седи и држи дете. А за путовање превозом треба да се понесу лагана и склопива кишобран колица.