Voda sa beogradskih izvora puna bakterija

B. B. - M. S.

05. 08. 2016. u 17:30

Iz Zavoda za javno zdravlje upozoravaju Beograđane da ne piju sa pojedinih javnih česama. Na pet pronađeni mikrobi fekalnog porekla

Вода са београдских извора пуна бактерија

ZA 12 javnih česama sa izvorskom vodom na snazi su rešenja o zabrani korišćenja vode za piće, koja je donela sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, saznajemo u Gradskom zavodu za javno zdravlje koji je radio analizu kvaliteta na 15 izvora. Zbog mikrobiološke i fizičko-hemijske neispravnosti, upotreba ove vode može dovesti do zdravstvenih problema.

Analiza je pokazala da je u vodi na čak deset izvora konstatovano prisustvo povećanog broja bakterija.

- Mikrobiološkim ispitivanjem ustanovljeno je i prisustvo kolifornih bakterija fekalnog porekla, streptokoka fekalnog porekla, proteusa, klostridije - navode u GZZJ. - Fizičko-hemijskom analizom se ispituje kvalitet i bezbednost vode za piće utvrđivanjem temperature, mirisa, mineralizacije i eventualnog prisustva hemijski zagađujućih materija kao što su teški i toksični metali i pesticidi. Ove neispravnosti konstatovane su na pet izvora.

Rešenja o zabrani korišćenja vode za ovih izvora prosleđena su lokalnim samoupravama, koje su u obavezi da stave table sa upozorenjem građanima da koriste te izvore. Nažalost, dosadašnja praksa je pokazala da nesavesni Beograđani skidaju ove table i na taj način ugrožavaju zdravlje sugrađana. Kako nezvanično saznajemo, ako se neko od sugrađana zarazi bakterijom preko vode, može da tuži nadležne, ali je teško dokazivo na sudu da je baš zbog toga došlo do infekcije.

- Razlozi lošeg stanja u pogledu ispravnosti izvorske vode sa javnih česama leže u činjenici da za većinu objekata nisu ustanovljene zone sanitarne zaštite, ne postoje vlasnici koji bi brinuli o održavanju ovih objekata, a ima i sugrađana koji ne postupaju u skladu sa osnovnim načelima higijene prilikom korišćenja ovih česama - navode u GZZJ. - Činjenica je da veći broj javnih česama godinama unazad nije održavan u građevinsko-tehničkom pogledu, što podrazumeva redovno čišćenje i dezinfekciju kaptaža i održavanje okolnog prostora. Sve to utiče da kvalitet izvorske vode na teritoriji Beograda bude izuzetno promenljiv i nestabilan.

RAKOVICA NADLEŽNA ZA MILJAKOVAC

- UKOLIKO je voda neispravna, naša služba postavlja table o neispravnosti i o tome obaveštava Ministarstvo zdravlja - kažu u opštini Rakovica. - Izuzetak su "Miljakovački izvori", gde je JKP "Beogradski vodovod" u obavezi da postavi tablu sa obaveštenjem da li je voda za piće.

Table upozorenja posle najnovijih rezultata nisu postavljene

ISPRAVNI


1. Sveta Petka - Kalemegdan
2. Sveta Petka - Rakovica
3. Topčiderska česma - leva i desna


NEISPRAVNI


1. Hajdučka česma
2. Miljakovački izvor
3. Sakinac
4. Kakanjska
5. Pašina česma
6. Milošev konak
7. Bele vode
8. Zmajeva česma
9. VišnjicaĐ
10
. Točkić Barajevo
11. H. zavod Grabovac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Петар

05.08.2016. 18:49

"Змајева чесма" НЕ ПОСТОЈИ. Ради се о извору Змајевац (у Жаркову), који се никада ни званично ни незванично није звао "Змајева чесма".