Dozvola za kuću a gradi zgradu

K. MALEŠEVIĆ /G. NOVAKOVIĆ

23. 07. 2016. u 20:17

Radnici se vraćali na gradilište i posle zabrane radova u Košutnjaku. DOneto rešenje o rušenju u Natoševićevoj

Дозвола за кућу а гради зграду

DIVLJA gradnja cveta i u Starom Košutnjaku. Urbanistički plan Beograda u Natoševićevoj ulici u Rakovici nalaže gradnju isključivo jednospratnih kuća, a bahati investitor stigao je čak do trećeg sprata stambene zgrade, koja će, prema njegovoj zamisli, imati 12 stanova!

Građevinska inspekcija Opštine Rakovica donela je rešenje 30. juna o zatvaranju gradilišta u Natoševićevoj 22 i uklanjanju dela objekta kojim je odstupljeno od građevinske dozvole. Ista nadležna služba prethodno je u februaru donela rešenje o izgradnji prizemlja, prvog sprata i potkrovlja u skladu sa konceptom celog naselja. U međuvremenu, umesto dozvoljenog plana gradnje, promenio se i investitor.

- Inspektori su zapečatili gradilište i dali nalog za rušenje u roku od sedam dana, ali su se već osmog dana od tog trenutka radnici vratili na posao - priča stanovnik naselja Sima Mraović. - To se ponovilo u tri navrata. Svakog puta smo prijavljivali nastavak bespravne gradnje i dostavljali dokaze Opštini, ali smo od načelnika inspekcije dobili odgovor da je građevinski inspektor na godišnjem odmoru i da se bez njega ne može dobiti uvid u dokumentaciju.

Prema prijavama građana, na problematičnu lokaciju izlazile su i policijske patrole. Međutim, kako tvrdi Mraović, policija navodno nema nadležnost da reaguje i spreči ovakav vid kriminalnih radnji.

- Očigledno se čeka da investitor kompletno dovrši zidanje više nedozvoljenih spratova i da ozakoni objekat u dogovoru sa nadležnima - ogorčen je Mraović.

Da je ovaj bahati graditelj prevazišao samog sebe svedoči i činjenica da je prvobitnu tablu sa podacima o gradnji zamenio novom, nepotpunom, kako bi prikrio koliko je odstupio od spratnosti za koju je dobio dozvolu.


PROBLEM I SA KANALIZACIJOM

KAKO kažu žitelji Natoševićeve ulice, godinama unazad imaju problema sa nerešenom kanalizacionom mrežom. Kao posledica toga sa svakim većim padavinama dolazi do izlivanja fekalija, zbog čega se guše u smradu. Takođe, tvrde da bi povezivanje nelegalnih 12 stanova na njihovu mrežu dodatno pogoršalo već postojeće stanje.

- Opština Rakovica pokrenuće inicijativu da se zahtev građana za rekonstrukciju kanalizacione mreže po hitnom postupku uvrsti u prioritete za program uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2017. - navode iz Odeljenja za građevinske poslove GO Rakovica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)