Heliodrom svi zaboravili

M. Lj. POPOVIĆ

19. 07. 2016. u 22:46

Хелиодром сви заборавили

Zgrada kod "Arene" uz auto-put, pleni izgledom iako nije gotova Foto Z. Jovanović

Velelepni poslovni kompleks "Verano grupe" preko puta "Kombank arene" na Novom Beogradu, još nezavršen.Izgradnja objekta je počela pre osam godina. Niko ne zna sudbinu moderno zamišljenog zdanja

AMBICIOZNO zamišljena kao najsavremeniji građevinski poduhvat u prestonici, poslovna zgrada "B23 ofis park", osam godina nakon početka radova, još zvrji prazna i nezavršena. Kakva je budućnost velikog objekta smeštenog na auto-putu, preko puta "Kombank arene" danas ne znaju ni investitori, ni predstavnici gradske i opštinske vlasti.

Prva poslovna zgrada vrhunske "AAA" klase koju je Beograd trebalo da dobije i dalje je u građevinskom vakuumu. Izgradnja ovog luksuznog zdanja počela je još 2008. godine i trebalo je da bude završena za godinu dana. Prema projektu zgrada je trebalo da ima deset spratova, da se prostire na 52.000 kvadratnih metara, a da je opslužuje 13 liftova. Predviđeno je i postavljanje prvog privatnog heliodroma na krovu jedne prestoničke višespratnice.

Kada je urađen najveći deo posla, projekat je, međutim, obustavljen. Već osam godina na gradilištu nema radnika, niti mašina, a plac na kome se nalazi i dalje je ograđen.

Ni od investitora "Verano grupe", ni od izvođača radova, preduzeća "Projmetal", nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja u vezi sa sudbinom "B23 ofis parka". Pre dve godine predstavnici ovog preduzeća izjavili su da imaju plan da prodaju ceo kompleks. U igri su, navodno, bile kompanije iz Izraela, Amerike i Rusije, ali dogovor, očigledno, nije postignut.

Šta se dogodilo sa ambi­ci­oznim poslovnim zda­njem nisu znali da nam ka­žu ni u Opštini Novi Beo­grad, gde tvrde da nisu nadležni za objekte veće od 800 kvadratnih metara.

Dozvole za izgradnju ovakvih zgrada izdaje Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, ali smo i na ovoj adresi ostali uskraćeni za odgovor na pitanje šta će se dogoditi sa nezavršenom višespratnicom.

PLANOVI

OSIM kancelarija, u okviru kompleksa "B23 ofis park" trebalo je da budu izgrađeni i nalaze se razni prateći sadržaji. Projekat je podrazumevao prostor za restorane, kafeterije, kongresni centar i sale, fitnes i spa-centar, banke, poštu, knjižare, auto-perionicu, vešernicu...

"TELEKOM" HTEO PAMETNU ZGRADU

ZBOG krize mnoge moderne građevine u prestonici su i dalje neuseljene. Nikada nije obelodanjeno ni ko bi mogao da koristi "B23 ofis park". U jednom trenutku spominjala se mogućnost da u nju bude preseljen "Telekom", ali se od toga odustalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Aca

20.07.2016. 04:22

@dragoljupce - A za šta bi neko trebao da odgovara kada je ta zgrada u pitanju? Izgradnju pomenute zgrade je započeo privatni investitor koji je zapao u finansijske probleme kada je svet pogodila finansijska kriza i nije imao novca da započetu zgradu završi, pa ju je nezavršenu ponudio na prodaju, ali zainteresovanih kupaca nije bilo... Po meni je mnogo spornije da država nije rešila pitanje velike zgrade koju je započeo GP "Rad" u bloku 20 još 90-ih godina, a koja do danas stoji nezavršena...

straja

20.07.2016. 01:30

Mozda je jedan deo problema sto ne postoje heliOkopteri...pa nema ko da slece na heliOdromu.....treba da se proba sa HELIDROMOM za Helikoptere.

Dragan

20.07.2016. 08:17

Sta je sa takozvanim "porezom na ruznocu"? Odavno je propisana kazna za investitora ako je zauzeo parcelu a u roku navedenom na gradjevinskoj dozvoli nije zavrsio objekat. Neka ga grad kaznjava sa 1 milion evra mesecno dok ne zavrsi objekat i to ce ga nauciti pameti.

milica

20.07.2016. 23:33

Ovaj novinar, da se malo raspitao, znao bi da su i Verano i Projmetal i B23 u stecaju. Toliko o nasem novinarstvu!

Gradjevinac

10.08.2016. 11:46

Na ovakvom mestu, toliko dugo da stoji ne zavrsena..to samo u Srbiji moze. U normalnovoj drzavi, bi vec grad imao puniji budzet ili bi taj projekat odavno vec bio preuzet od investitora, i naravno zavrsen. Jer je to u interesu gradjana i drzave.