Banane rastu na Avali!

K. MALEŠEVIĆ

petak, 06. 05. 2016. u 18:24

Банане расту на Авали!

Upravnica hotela "1000 ruža" Marina Šuluburić pored biljke / Foto P. Mitić

Tropska biljka uspela da preživi dve oštre zime i već dala prve plodove u podnožju obližnje planine. Opstala pod plastenikom, pa proleće dočekala sa bogatim plodovima

EKVADOR, Kostarika, Filipini, pa - Avala! Zvuči kao dobra pošalica, ali banane rastu i u Beogradu, u podnožju najvišeg planinskog vrha prestonice.

- Banana na Avali? Ma, važi! Kako da ne. To je bila i moja prva reakcija, ali uspela je - priseća se Marina Šuluburić, upravnica hotela "1.000 ruža" ispred koga će vas, poput plantaža u Južnoj Americi, dočekati drvo banane.

Tropska biljka za koju je 30 stepeni iznad nule sasvim umerena temperatura vazduha, preživela je i na srpskih minus 30 tokom zimskog perioda. Razgranato drvo banane u dvorištu hotela "1.000 ruža" na Avali postalo je prava atrakcija kada se ispod mesnatog lišća ugledao venac prvih plodova.

- Kada je Vlada Tomić, vlasnik hotela, doneo biljku u saksiji pre više od dve godine i rekao da je banana, svi smo se nasmejali. Kupio ju je od prodavaca kraj Avalskog puta, koji ni sami nisu znali ni da li će uspeti, ni kako se gaji. I evo je danas. Nekoliko stabljika, visokih skoro tri metra - objašava Šuluburićeva.

Banana nije zahtevala posebnu pažnju, bar ne dok se temperatura vazduha ne spusti ispod deset stepeni. Tako je prvu zimu prezimila umotana u debeo sloj celofana, da bi se narednog proleća bogato razgranala. Tada je, kako objašnjava upravnica, osvojila simpatije svih posetilaca, komšija, pa i uprave hotela.

- Ova zima zahtevala je novu strategiju za preživljavanje banane. Tako smo došli na ideju da napravimo veliki plastenik oko nje i tako je i bilo. Celu zimu grejali smo je grejalicama na struju i u martu zatekli prve plodove. Čim je temperatura vazduha bila oko 20. podeoka, sklonili smo plastenik kako se ne bi sparila i uvenula - prepričava Marina Šuluburić.

Temperaturne oscilacije poslednjih nedelja, koje su smetale hroničnim bolesnicima, nisu prijale ni banani. Novi plodovi nisu izdržali, ali biljka daje nadu da će novi venac banana biti zreo pred novo zimsko "preživljavanje".


LOPOVI POHARALI DRVO U MARTU

Prvi plodovi banane nikli su u jeku zimskih meseci, tokom najvećeg snega. Svetlo dana, van plastenika, krupni plodovi ugledali su krajem marta, ali samo nakratko.

- Prognoza nas je uverila da možemo skinuti plastenik još krajem marta. Sutradan nas je dočekalo prazno drvo banane. Plodovi su ukradeni preko noći. Ne znamo ko je to uradio i nismo se upuštali u potragu za lopovom, ali nam je svakako bilo veoma žao, jer za rađanje ploda treba da celih 14 meseci temperatura vazduha bude 15 stepeni - objašnjava Marina Šuluburić, upravnica hotela ispred koga se uzgaja drvo banana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

zare

07.05.2016. 00:38

šta je tu čudno banana ima i u Batajnici...ja sam je dobio pre dve godine od komšije i super se pokazala ,,ulepšava čitav vrt oko kuće ...komšija ima pravu šumu banana drveta...

Željko

08.05.2016. 00:46

Vrlo interesantno, kad ih čovjek gleda svaki dan prosto zaboravi da banane ne rastu u umjerenoj klimi.Stabljika banane u stvari nije drvo, prpada pordodici trava jer nema čvrsti "drvenasti" deo.U svakom slučaju, čast na upornosti !

ЗЛАТИБОР РАДОВАНОВИЋ- ЛОЛА

09.07.2017. 21:46

ЈА САМ ПРЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА ДОНЕО ИЗ ГРЧКЕ У САКСИЈИ МАЛУ БИЉКУ БАНАНЕ. ЈОШ УВЕК ЈЕ ИМАМО САДА У ВЕЋОЈ САКСИЈИ, И ДРЖИМО ЈЕ КАО УКРАСНУ БИЉКУ. МНОГО ИМА НОВИХ МЛАДИХ ИЗДАНАКА И ТРЕБАЛО БИ ДА ИХ ОДВОЈИМО И ПОДЕЛИМО ОНИМА КОЈИ ХОЋЕ ДА ЈЕ ИМАЈУ, АЛИ НИКО НЕ ЋЕ ДА СЕ БАКЋЕ ОКО ТОГА, ЈЕР ПРЕКО ЗИМЕ МОРА ДА СЕ УНОСИ У КУЋУ И ДРЖИ НА ТЕМПЕРАТУРИ ВИШОЈ ОД ДЕСЕТ СТЕПЕНИ КОЈА СЕ МОЖЕ КРЕТАТИ И У РАСПОНУ ЧАК И ДО ТРИДЕСЕТ ПЕТ СТЕПЕНИ АЛИ МОРА ЗЕМЉА ОКО ЊЕ ДА БУДЕ СТАЛНО ВЛАЖНА. И ОНА БИ РАЂАЛА АКО БИ ЈОЈ СЕ