KUPOVINA namirnica za stanovnike naselja Dr Ivan Ribar nije svakodnevna rutina, već napor, pošto se najbliži supermarketi nalaze u blokovima 61 i 45.

Ovde rasturene bez ikakvih pravila rade privatne prodavnice u koje se od gužve ne može ući. O kvalitetu, higijeni i ostalim parametrima, koji važe za trgovce, niko i ne razmišlja.

- Najčešće idem u malu prodavnicu preko puta zgrade, da u devetoj deceniji ne bih išao u samoposluge u susednim blokovima. Nisam zadovoljan ni uslugom ni asortimanom, ali šta ću... Kad su izgradili zgrade u Ulici Mileve Ajnštajn, ponadao sam se da će da otvore i supermarket, ali otvorena je samoposluga koja je ubrzo zatvorena. Baš se ona našla u jednoj od "smrdljivih zgrada" - priča Radosav Minić iz ovog kraja.

Naselje Dr Ivan Ribar nastalo je osamdesetih godina prošlog veka, a novi stanari počeli su da se doseljavaju kad su izgrađene zgrade u Ulici Mileve Marić Ajnštajn. Ipak, od tada do danas, kad su stigle nove komšije i broj žitelja se uvećao, velikih lanaca supermarketa ovde nije bilo. A lokali zvrje prazni, posebno u novoizgrađenom delu, u zgradama u Ulici Mileve Marić Ajnštajn.

Na osnovu popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, u Ulici dr Ivan Ribar (na brojevima koji pripadaju ovom bloku) broj stanovnika iznosi 4.008 - navodi Jovo Samardžić iz Sekretarijata za upravu. - S obzirom na to da su objekti u Ulici Mileve Marić Ajnštajn završeni nakon popisa, podaci o broju stanovnika dobijeni procenom iz više administrativnih izvora govore da ovde živi oko 4.503 stanovnika, što znači da u Bloku 72 ukupno živi oko 8.500 stanovnika, te je problem snabdevanja baš veliki.

TRAŽE LOKACIJU

- UGOVOR o kupoprodaji prodajnog prostora u naselju Dr Ivan Ribar, u kome je bio "Maksi" supermarket, raskinut je - navode iz kompanije "Delez Srbija". - Kako u tom delu Novog Beograda postoji nedvosmislena potreba za supermarketom, razmatramo mogućnost otvaranja ukoliko nađemo odgovarajuću lokaciju.