Kosančićev venac sklonište migranata

S. B. M.

04. 05. 2016. u 22:28

Косанчићев венац склониште миграната

Komšije su se često žalile na izbeglice / Foto V. Danilov

Izbeglice sa Bliskog istoka koriste napuštene zgrade u centru grada, a u jednoj od njih izgoreo krov. Radovi na rekonstrukciji Kosančićevog venca trebalo bi da počnu u skorije vreme, a umesto barake biće tu Gradska galerija

IZBEGLICE sa Bliskog istoka, ni posle požara koji je u ponedeljak uveče izbio u "ničijoj" baraci na Kosančićevom vencu gde su boravile, nisu zauvek napustile taj objekat. Reporteri "Novosti" dan posle incidenta obišli su oštećenu baraku u kojoj nije bilo ljudi, ali su po sobama zatekli ćebiće, garderobu, paste za zube i ostatke hrane. Znači, migranti su se samo privremeno "iselili".

- Staru zgradu su pre naseljavali beskućnici, a sada su je "otkrili" migranti. Pretpostavljam da je do požara došlo kada su izbeglice zapalile vatru u jednoj od prostorija barake u pokušaju da se ugreju - kaže jedan od stanara starog dela Beograda.

Kada je vatra buknula, u njoj se nalazilo nekoliko osoba, koje su uspele da izađu iz zapaljenog objekta. Vatrogasci su iz požara spasli dvadesetsedmogodišnjeg Avganistanca, koji je zbog gušenja ugljen-monoksidom prevezen na VMA. Iako su žitelji ovog kraja, kako tvrde, nekoliko puta prijavljivali da se u baraci okupljaju migranti, niko od nadležnih nije reagovao.

Ova zgrada, izgrađena još pedesetih godina 20. veka, uskoro bi trebalo da bude srušena. Radovi na rekonstrukciji Kosančićevog venca trebalo bi da počnu u skorije vreme, a predviđeno je da će na mestu ove barake nići Gradska galerija.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije