Tržni centri zatvorili lokale

M. LJ. POPOVIĆ

31. 03. 2016. u 23:59

Izuzetno atraktivan poslovni prostor, čak i u najstrožem centru prestonice, zvrji prazan godinama unazad. Potpuno opremljene kancelarije i prodavnice mogu se iznajmiti i za četiri evra po kvadratu mesečno

Тржни центри затворили локале

Lokal u Ulici kralja Milana već duži period nema zakupca Foto N. Fifić

VELIKI izlozi zapušteni i išarani grafitima. Iza prašnjavih stakala vide se prazni rafovi, kartonske kutije i šut. U strogom centru Beograda, u Ulici kralja Milana, pusti lokali u kojima su se, ne tako davno, prodavale najpopularnije robne marke zvrje prazni već mesecima.

Sudbinu izloga sa Terazija deli sve više lokala i u drugim delovima prestonice. Čak i na najudarnijim lokacijma veliki broj ima katanac na vratima.

Nekoliko hiljada kvadrata poslovnog prostora kod Trga republike nema zakupca više od godinu dana.

- U centru prestonice više od 10.000 kvadrata nije izdato - kaže Milan Nešković iz agencije za nekretnine "Nešković".

- Teško se izdaje ili prodaje prostor veći od 100 kvadrata, jer su i cene zakupa i dažbine visoke. Firme se sve češće sele u manje lokale kako bi uštedele. Velike kvadrature gotovo niko više i ne traži.

Nekad su vlasnici mesečni najam lokala od 50 kvadrata u Beogradu mogli da naplate i po 5.000 evra. Sada se isti prostor teško izda i za upola manje para. Lokali se u ovom trenutku mogu iznajmiti za svega četiri evra po kvadratu.
ČUMIĆEVO SOKAČE I DALJE POLUPRAZNOU NEKADAŠNJEM centru šopinga - Čumićevom sokačetu i dalje ima mnogo lokala za koje se niko ne interesuje i koji su već godinama prazni. Pre nekoliko godina u nekada popularnom pasažu je nastao "Distrikt Čumić", gde svoje proizvode prodaju mladi modni dizajneri, ali na mnogim izlozima i dalje stoje - katanci.


- Prvi razlog je besparica, pa manji trgovci nemaju novca za najam velikih prostora - objašnjava naš sagovornik.

- Sa druge strane, velike firme se poslednjih godina sele u tržne centre, gde imaju znatno bolje uslove za prodaju. Naime, u "Ušću", ili "Delta sitiju", kompanije dobiju parking mesta, obezbeđenje, servis...

Sa druge strane, u upravi grada Beograda tvrde da nemaju problem sa izdavanjem poslovnog prostora. U vlasništvu prestonice nalazi se 1.489 poslovnih jedinica, odnosno 267.147 kvadrata, ali koliko je od toga u rukama zakupaca, ne žele da kažu.

- Poslednjih godina nismo imali većih problema da izdamo poslovni prostor - tvrde u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove. - Većina naših lokala i kancelarija je izdata. Poslednji put cena zakupa je promenjena krajem decembra prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije