Cvećare kao saune

V. R. - J. N.

29. 03. 2016. u 20:15

Samo par meseci od otvaranja, na Cvetnom trgu problemi. Podovi mokri, plafon prokišnjava, a stakla zamagljena

Цвећаре као сауне

Foto I.Marinković

TEK renovirani Cvetni trg, ili, kako ga sugrađani često zovu "beton trg", nakon nekoliko meseci već pokazuje nedostatke. Betonske ploče, osetljive bele boje već su pune "fleka", a u cvećarama je kao u staklenicima - pretoplo.

Iako radnici JKP "Zelenilo" svakodnevno sređuju trg, zbog bele podloge uopšte ne izgleda čisto, pogotovo posle kiše. Nivo kosog trga koji se spaja sa Ulicom kralja Milana veliki je problem za majke sa malom decom, koje ih ovde moraju "držati na oku".

Kako smo "Novosti" nezvanično saznaju, tek useljene cvećare mogle bi ponovo na renoviranje u narednom periodu. Stanje u njima je trenutno više nego zabrinjavajuće, jer radnici rade u teškim uslovima.

Staklo je konstantno zamagljeno, podovi mokri od slivanja kišnice, plafon vlažan od prokišnjavanja, a raspored nefunkcionalan. Nadležni su uvideli da obično staklo na cvećarama ne može biti trajno rešenje pogotovo ne po kiši i visokim temperaturama, pa bi ono u narednom periodu moglo da bude zamenjeno novim, adekvatnijim panelima.

Podovi moraju da se podignu iznad nivoa samog trga zbog slivanja kišnice, a unutrašnjost da posluži svojoj nameni - prodaji cveća.

Međutim, iz "Zelenila" kažu da renoviranje cvećara nije u najskorijem planu ovog preduzeća. A i ako se donese odluka, mora se sačekati na odobrenje i saglasnost autora projekta Ksenije Bulatović.

- Postoje predlozi i ideje da se unapredi i poboljša prodajni asortiman biljnog materijala i cveća u cvećarama, ali to svakako zahteva prvo ispitivanje tržišta i niz drugih procedura - kažu iz JKP "Zelenilo".

U njihovim objektima trenutno se prodaje saksijsko cveće, a rezanog na Cvetnom trgu još nema.


DVA OBJEKTA "ZELENILU"

CVEĆE se na ovom trgu prodaje u samo dva staklena objekta od četiri postavljena. Jedan lokal grad je dodelio Turističkoj organizaciji Beograda, dok je četvrti još prazan i služi samo za lepljenje plakata obližnjeg pozorišta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Neverovatno

29.03.2016. 20:38

Strucnjaci slavnih naroda i narodnosti Srbije koji razmisljaju o detaljima. Banana Republjik

mm

29.03.2016. 21:01

ovo je najodvratniji projekat koji je neko mogao da smisli. upropastili su inace lep trgic.ovako lici na mauzolej, a ovi staklenici na mini kapele ili cvecare sa groblja, tek tu niko nece kupovati cvece jer je sablasno. parking da su napravili, manje bi bilo odvratno, bar se ne bi videlo ruglo. ko god ga je pravio, ima manje ukusa od ovih pevaljki iz granda ili je neko silne pare uzeo za ravnanje platoa i farbanja u belo. sad su jos i onaj nesretni spomenik natakarali, ma grozota

друг Чабор

29.03.2016. 21:05

ово је резултат кад за главног градског урбанисту доведу "старлету"...

alien

29.03.2016. 21:28

Dizajnirati, odobriti i napraviti ovako nešto je kao kada bi mašinac projektovao automobil koji nema svetla, brisače i prozore. Čemu li vas uče na tim školama da mi je znati...

Архитекта

30.03.2016. 18:40

@alien - Уче студенте да праве макете и 3Д моделе, то је једино што добро знају кад дипломирају. Као на већини факултета, масовно се "производе" кадрови без применљивог знања. И зато учимо ствари испочетка кад се запослимо. Бар они који имају ту срећу...али то је већ друга тема.

Абердар

29.03.2016. 22:45

Аутор пројекта Ксенија Булатовић је са овим тргом вероватно превазишла себе! Али остаје необјашњиво како је ова накарада од пројекта и у функционалном и естетском смислу могла да прође било коју стручну инстанцу?? Да ли те инстанце уопште постоје? Чије паре троше ове "велике архитекте"??!!

Ситар

29.03.2016. 22:53

Како је то раније био леп ушушкан тргић! Хладовина,заклоњено ,горе продавци старих књига ,некако издвојено од буке и саобраћаја у Краља Милана!! Заиста неко нам намерно уништава град!!!