U vrtić samo sa liste čekanja

B. B.

26. 03. 2016. u 23:20

Konkurs za obdaništa polovinom aprila. Starijima 1.584, a u jaslama 5.109 mesta

У вртић само са листе чекања

foto Ž.Knežević

U BEOGRADSKIM vrtićima ima 6.950 slobodnih mesta, od kojih je 5.109 u jaslama i 1.584 u vrtićima, kao i 251 za celodnevni pripremni predškolski program, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Konkurs će biti raspisan u drugoj polovini aprila, a u odnosu na prošlu godinu ima 1.550 mesta manje, pa će u gotovo svim vrtićima gužva biti velika. Pošto je na listi čekanja oko 5.000 mališana, mesta ima praktično samo za njih.

Broj slobodnih mesta u vrtićima se menja svake godine u zavisnosti od broja predškolaca koji izlaze iz obdaništa. Tako je lane u jaslice upisano 5.800 beba, a u obdaništa 2.700 dece. I ove godine roditelji koji ne upišu svoju decu u državna obdaništa, imaju pravo da konkurišu u privatne vrtiće uz subvenciju grada.

- U privatne predškolske ustanove je prošle godine upisano 4.670 dece, čiji se boravak regresira iz gradske kase u iznosu 80 odsto od utvrđene ekonomske cene u državnom vrtiću od 27.700 dinara - navode u Sekretarijatu. - U ovaj program je uključeno 70 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova. Da bi roditelji mogli da nadoknade deo troškova boravka dece u privatnom obdaništu, potrebno je da prvo konkurišu u državni i dobiju potvrdu da nije bilo mesta da dete bude upisano.

Da će gužva za upis u obdaništa biti ogromna govori podatak da je prošle godine u Beogradu rođeno oko 18.000 beba. U jaslicama ima mesta za 5.109 najmlađih, pa i ako samo polovina roditelja mora da upiše decu u obdanište, jer nema ko da ih čuva, za čak 4.000 mališana neće biti mesta. Najveća gužva, kao i svake godine, očekuje se u Novom Beogradu, Zemunu i Paliluli.

Predsednica Udruženja privatnih obdaništa Slavijana Filipović ističe da je saradnja sa Sekretarijatom za obrazovanje odlična. Prvih mesec dana je bilo kašnjenja u uplati novca roditeljima dok se ceo sistem nije uhodao, ali sada sve funkcioniše normalno. Privatni vrtići svakog meseca šalju gradu liste o prisutnosti dece u obdaništu.

SVE IZ POČETKA

MALIŠANI, koji su prošle godine ostali "ispod crte" i nisu konkurisali kod privatnika, u predstojećem konkursu moraju ponovo podneti svu neophodnu dokumentaciju za upis u obdanište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ljuba

30.03.2016. 19:41

Lista čekanja ili drugačije nazvano "preko veze".Supruga i ja smo zaposleni i imamo dvoje dece, ali i pored toga smo odbijeni bez pardona. Zato je na spisku primljene dece osvanulo ime deteta mog bivšeg direktora koji danas zgrće milione.Nas su uputili u privatne jasle gde smo velikodušno primljeni, ali smo i papreno plaćali svaki dan boravka, naročito odsustva deteta. Što se tiče subvencija države lepo zvuči ali u praksi nije kao što ljudi misle.