Stadion Tašmajdan: Ispod tribina saloni, sale, svlačionice i diskoteka

M. T. Kovačević

20. 03. 2016. u 23:59

Reporteri "Novosti" prvi obišli renovirane prostorije. Kultna arena biće otvorena u aprilu, a na leto ugostiće tenisere Srbije i Velike Britanije

Стадион Ташмајдан: Испод трибина салони, сале, свлачионице и дискотека

Foto V. Danilov

STADION "Tašmajdan" biće gotov do 31. marta. Do sredine aprila objekat mora da prođe kompletan tehnički prijem da bi dobio upotrebnu dozvolu. U drugoj polovini narednog meseca, grad Beograd organizovaće svečeno otvaranje, za "Novosti" priča Milan Novović, direktor SC "Tašmajdan".

- Već imamo predugovorena četiri komercijalna događaja, a pravi šlag na torti biće organizacija Dejvis kupa na tek renoviranom stadionu - objašnjava Novović, dok "Novostima" ekskluzivno pokazuje prostorije ispod tribina.

Kultna arena imaće šest vrhunski uređenih svlačionica. Interesantno, sudije i delegati imaće tu mogućnost da iz prostora za presvlačenje direktno ulaze u teren, odvojeno od sportista. Zbog bezbednosti, njihov ulaz ima senzorsko dugme. Po najvišim standardima uređene su jedna velika i dve male sale.

- Želimo da ovo bude beogradski centar za borilačke sportove. U velikoj sali imaćemo ring, ali i sve neophodne rekvizite gde sportisti mogu da vežbaju - objašnjava Novović.

Jedna od manjih sala biće pretvorena u ekonomat, gde će sportski kolektivi moći da odlažu opremu. Za visoke zvanice, jedna prostorija je namenjena za VIP salon.

TERMALNI IZVOR - POČINJEMO da istražujemo geotermalne izvore koji se nalaze na prostoru kojim upravlja "Tašmajdan". NJihovom eksploatacijom u budućnosti poboljšaćemo energetsku efikasnost, a samim tim i smanjiti troškove - najavljuje Novović.

Da bi stadion lakše mogao da se održava, kao i da se plaćaju računi, deo prostora ispod tribina pretvoren je u komercijalne lokale. Prema Novovićevim rečima, najinteresantnija je velika dvorana ispod stene, koja je idealna za neki noćni klub. Izolovana je ispod tribina, pa tako glasna muzika neće nikome smetati.

Tribine su obložene belim mermerom. A za predstavnike sedme sile napravljena je moderna loža, sa telefonskim priključcima i internetom.

- Prilikom rekonstrukcije korišćeni su kvalitetni materijali, koji će zbog svojih karakteristika produžiti već korišćenju objekta. Morali su da se ispoštuju najviši propisani standardi, što oko podloge, do svlačionica i toaleta. Napravljen je prolaz za kamione, a bezbednost je podignuta na najviši nivo - zaključuje naš sagovornik.

Stadion je ranije imao velikih problema, jer je zapadna (najveća) tribina napravljena na steni. Pošto je reč o poroznom krečnjaku, bilo je neophodno da se on konzervira.

BROJKE * 60h30 dimenzije partera
* 10.500 kapacitet stadiona
* 370 kvadrata ima velika sala
* 125,6 miliona vrednost rekonstrukcije

Samo od komercijalnih događaja koji su predugovoreni da se održe na stadionu, ove godine kasa sportskog centra biće punija za četiri miliona. Naravno, godina je tek počela, pa Novović očekuje višestruko veći priliv. Višak novca (oko 30 miliona) investiraće se u dalje poboljšanje uslova koje "Tašmajdan" nudi.

- Na stadionu ćemo moći da organizujemo gotovo sve sportske događaje, osim velikog fudbala. Najverovatnije, koristiće ga najviše košarkaši, rukometaši, futsaleri, a preko zime to će biti veliko klizalište - referiše prvi čovek "Tašmajdana".

"Taš" će otvoriti vrata i za muzičare. Prethodnih sedam decenija, ovde su održani mnogi legendarni koncerti.

RADOVI I U "PIONIRU"

PREMA Novovićevim rečima, Ledena dvorana "Pionir" ubuduće, koristiće se od maja do zime, što do sada nije bio slučaj. Nabavljena je multifunkcionalna podloga, pa će hokejaši i klizači moći nesmetano da vežbaju, a održavaće se takmičenjaiu drugim sportovima. Što se tiče dvorane "Aleksandar Nikolić", u toku je izrada projekta proširenja kapaciteta, a ideja je da hala u budućnosti može da primi 10.000 gledalaca.

MANJI BROJ ZAPOSLENIH

SPORTSKI centar "Tašmajdan" trenutno ima 104 zaposlene osobe. Pre samo dve i po godine, na "Tašu" je radilo 140 radnika.

- Napravili smo presek. Neki su otišli u penziju, a s nekima smo napravili sporazum, sa plaćenim otpremninama. S drugačijim pristupom poslu, sada bolje funkcionišemo nego onda kada je bilo 140 zaposlenih - objašnjava Milan Novović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

jagodinac

21.03.2016. 06:00

Originalno je bilo projektovano da ceo stadion bude natkriven pod kupolom. No verovatno taj projekat nikada nece biti zavrshen. Steta.

Dove

21.03.2016. 06:54

Ovo je bure bez dna, a to ce i ostati. Nije slucajno sto je vec jednom to mesto totalno propalio, neisplativo je. Nazalost ne fiinansiraju radove politicari iz svog dzepa, vec radnici i seljaci.

Mica

21.03.2016. 11:11

Nista bez VIP salona, jeste da kosta, a moglo bi se razmisliti o pokretnom pokrivanju.

Ben Dover

21.03.2016. 15:38

@Mica - "Ugrađivani su samo kvalitetni materijali", poput onih podnih ploča isporučioca iz Loznice, a što se raspadaju po trotoarima centralnih gradskih ulica dok građani i građanke povređuju svoje ekstremitete. Naravno, eksluzivni položaj ovog isporučioca podnih pločica za grad Beograd upriličen je još 2002. godine od strane tadašnjih gradskih funkcionera i traje do dan danas.

Free

22.03.2016. 02:51

@Mica - Za plocice se slazem, secam se te afere...srpska posla.Dao sam ti minus zato sto smaras sa 'gradjankama', pol.korektnost gusi napredak, ekomski pre svega, neiskrena je i ubija slobodu misli i ideja, duhovitost ogranicava.A licemernost je i odvratna.