Jedan taksi, a dvojica taksista

K. M.

16. 03. 2016. u 21:17

Nadležni u Pančevu doneli odluku po kojoj će i preduzetnici moći da zapošljavaju, pa će automobili biti 24 sata u funkciji. U Beogradu odbacuju ovu mogućnost

Један такси, а двојица таксиста

Novim zakonom taksi delatnost će biti regulisana

PANČEVAČKI taksisti moći će da zaposle vozača koji će ih odmenjivati na toj dužnosti kako bi automobil bio 24 sata u funkciji, odlučilo je Gradsko veće ove lokalne samouprave. Sa druge strane Dunava, u Beogradu će do daljeg na snazi biti odluka kojom dozvolu za obavljanje taksi delatnosti može dobiti samo lice koje u svom vlasništvu ima automobil kojim će taj posao i obavljati.

- U Pančevu će vozilo u toku dana moći da se koristi 24 sata, a ne kao do sada da pojedini preduzetnici rade po 12 ili 14 časova dnevno. Sada je i pitanje koliko je to bezbedno u odvijanju samog saobraćaja - kaže Petar Živković, direktor Agencije za saobraćaj.

Broj taksista u Beogradu dostigao je cifru od oko 6.500, što je prema poslednjim analizama za oko 1.500 više od optimalnog broja za prestonicu. Odluka Gradskog veća Pančeva, u slučaju glavnog grada bila bi potpuno neprihvatljiva, jer bi se time još više povećao broj taksi vozača.

- Za dobijanje dozvole za obavljanje taksi delatnosti na teritoriji Beograda neophodno je da je to lice vlasnik vozila, kojim će obavljati taj posao - objašnjava Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije. - Ta odluka ne bi bila korisna da se donese u prestonici jer bi se tako unelo još više nereda u oblasti taksi prevoza.

Ukoliko su vlasnici taksi vozila privredna društva tj. firme, kako na teritoriji Beograda tako i u Pančevu, za volanom jednog taksi vozila i dalje može biti više lica.

RAŠČIŠĆAVANJE SA "DIVLJACIMA"

TAKSI delatnost uskoro će biti regulisana novim zakonom.

- Glavna novina biće konačno raščišćavanje nelegalnih taksista i onih koji su pribavili lažne potvrde u Beogradu. Veliki broj taksista dobio je papire autoprevozničkih firmi u kojima su registrovani kao vozači i na osnovu njih taksiraju gradom - priča Aleksandar Bjelić.

BEZ OGRANIČENJA RADNIH SATI

RADNO vreme taksista nije ograničeno, pa se za volanom u toku jednog dana mogu naći i 24 sata.

- Obavljanje taksi delatnosti nije profesionalna delatnost, pa tako ne postoje ni ograničenja radnih sati u toku dana, kao što je to slučaj sa drugim profesijama - objašnjava Aleksandar Bjelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Cecili

16.03.2016. 21:47

U Nemačkoj je tako oduvek. Jedan vlasnik moze da ima i 5 taxi vozila i svih 5 su 24 sata na ulicama. To je pravo preduzeće. Moj suprug je tako za vreme studija zaradjivao vozeći vikendom taxi. Zadovoljan gazda a i radnik.