Kafa i venčanja na 122 metra!

J. Novaković

13. 03. 2016. u 23:19

Кафа и венчања на 122 метра!

Foto P. Milošević

Avalski toranj, najvišu modernu građevinu u beogradu, svake godine obiđe skoro 200.000 posetilaca. Liftom se za samo 49 sekundi stiže do romantičnog vidikovca

SKORO 200.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva svake godine poseti Toranj na Avali, sa 204,57 metara najvišu građevinu u prestonici, udaljenu tačno 18 kilometara od centra grada. Kako i ne bi kada se sa vidikovca, na 122 metara nadmorske visine, pruža predivan pogled na Beograd, a kad je lepo vreme i na čitavu Šumadiju.

Mada je zvanično još zima, usponom mile posetioci. Od stranaca su mu posebno "verni" Slovenci. Zbog dalekog puta koji pređu da bi videli našu prestonicu, radnici nemaju srca da ih ne prime i kada je loše vreme.

- Mada bude slaba vidljivost, pustimo ih da uđu, jer ko zna kada će i da li će ponovo imati priliku - kaže Jelena Dimitrijević Gajić iz JP "Emisione tehnike i veze".

U građevini koja "baca" televizijski signal za oko dva miliona gledalaca, ulazimo u moderan lift kapaciteta 11 osoba. Razgovor prekraćuje strah dug 49 sekundi. I stanica - vidikovac. Porodica Tomić, Dalibor, Spomenka i njihova deca, iz Vrdnika, oduševljeni su prizorom. Ovaj bračni par se ovde poslednji put popeo u detinjstvu.

A na mestu gde stoje Tomići, nekoliko parova se "zauvek" spojilo. Unazad tri do četiri godine ovde su se veze stapale u brak pred "Šumadijom i Sremom".

- Dođe matičarka iz opštine Voždovac i obavi svečani čin, a mi ne naplaćujemo - ističe Jelena. - Već dve godine nema venčanja i žao nam je zbog toga. Sećam se kada je policajac zaprosio koleginicu. Nisu bili u uniformi, a mi smo mu pomogli. Krili smo cveće, šampanjac i prsten dok nam nije dao znak da iznesemo pred buduću mladu.

Ipak, radniku Vladimiru Mijailoviću iz "Panorama bara" veridbe su kao "dobar dan".

- Desetine prosidbi bude godišnje u lokalu, pre mesec dana je bila jedna - priseća se Mijailović.

Toranj je nezaobilazna stavka u obilasku planine zbog romantike ili pogleda koji oduzima dah. Međutim, okolina odiše istorijom i takođe privlači turiste. Posetioci neizostavno posete Spomenik neznanom junaku, nastradalom vojniku u Prvom svetskom ratu. Oni sa poštovanjem posmatraju i goru u kojoj su posađena stabla za tada poginule rodoljube, deo od ukupno 1,3 miliona zasađenih širom Srbije.

A osam izvora vode, među njima najpoznatiji Sakinac odakle su se baloni dopremali u pivaru Đorđa Vajferta, i oko 600 biljnih vrsta "zovu" i ljubitelje prirode u goste.

RADNO VREME

Toranj visine 204,57 metara mogu da posete zainteresovani tokom cele godine, osim na Božić i kada duva vetar jači od 12 metara u sekundi. Trenutno je radno vreme od 9 do 16 sati, uskoro će biti produženo do 18, a na proleće do 20 časova.

OBNOVLjEN 2010.

Avalski toranj je sagrađen 1965. godine, ali je u NATO bombardovanju 1999. srušen. Do 11. septembra 2001. i nestanka Kula bliznakinja, bio je najveći srušeni objekat na svetu. Toranj je ponovo izgrađen i pušten u upotrebu 2010. godine. Ima 38 spratova i dva lifta.

KAFA 170 DINARA, SOKOVI 240

U "Panorama baru" na 119. metru nadmorske visine, najjeftinija kafa espreso je 170 dinara, gazirani sokovi su 240, a kolači su povoljniji, od 120 do 370. Za ogladnele u blizini tornja je čuveni hotel "Avala", gde posetioci mogu da se počaste u restoranu. Teletina ispod sača po ceni od 2.700 dinara. Porcije roštilja su od 600-700 dinara, a baklava i palačinki po 250.

ULAZNICA 200, VIP KARTA 400

Ulaznica košta 200 dinara, a takozvana VIP koja uključuje i jedno piće u kafiću na 119. metru je duplo skuplja. Cena karte za penzionere i studente je 100 dinara, a za decu do sedam godina i osobe sa invaliditetom je besplatan ulaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

alex miles

14.03.2016. 03:50

Teletina ispod saca (da sta vec to znaci) 2700 dinara, ludost, pa to je citavih 33 dolara. To tele me u Melburnu, u dobrom restoranu ne bi kostalo ni blizu toga. Ludi ste ko noga.

Beogradjanka

14.03.2016. 06:05

Vidikovac u centru grada,predivan pogled na grad,decenijama zatvoren,zatrpan emisionom tehnikom i zatvoren za posetioce.Vratite ga gradjanima i turistima.Avala je predivna za izlete i vikende ali moze jos bolje da se uredi izletnicka zona,klupe,stolovi,prostor za rekreaciju,...nedovoljno.

А онда

14.03.2016. 22:51

Дивно. Прелепо. Знамо сви да људи веома пажљиво бирају места за венчања и самоубиства. Па шта пре дође. Ја никад нисам имао намеру да се оженим, али дошла три месеца збуњена, па неко камење испод ногу и тако...ја се оженим. Ја уопште немам намеру да извршим самоубиство, али кажу паметни људи -"Никад не реци никад" Добро је истражити сва добра места. (Шалим се)

Branko

15.03.2016. 20:39

Pravimo mesto za ovaj toranj ne bila Zvezdarska šuma a ne Avala. Imao bi daleko više posetilaca i neuporedivo bolju panoramu - podjednako pogledaj na na ostatak Srbije + ceo Beograd, Dunav, Vojvodinu. Ovako se vide Zuce, Pinosva i deo Auto puta. Time bi toranj bio prava atrakcija i značajno mesto za turističku ponudu. Ovako je i nama zabačen da pozelimo tek jednom u 5 godina da ga posetimo a kamo li turisti. Treba misliti o lokacijama objekata.