ZGRADA bivše američke ambasade u Kneza Miloša već dve i po godine čeka kupca! Zbog čega još nema novih stanara ovog zdanja od 17.000 kvadrata u centru Beograda se ne zna, ali je poznato da su Amerikanci cenu sa početnih 11 miliona spustili na 7,7 miliona dolara, kao i to da su promenili agenciju zaduženu za prodaju.

Osim cene, od jula 2013. godine menjali su se i agenti. Za prodaju je provobitno bila zadužena agencija "Kušman end Vejkfild", a od pre godinu dana za ovaj posao Amerikanci su angažovali firmu "CBRE Srbija".

Zgradu američke diplomatije u Srbiji do sada su "merkali" mahom veliki svetski lanci hotela, ali niko nije dostavio konkretnu ponudu. Objekat su, kako smo saznali, obilazili poslovni ljudi iz češkog, bliskoistočnog i jednog azijskog fonda, a tokom ove i prošle godine lokaciju, kvadraturu, bezbednost i ostale karakteristike zdanja merio je i jedan američki investitor. Ipak, niko od njih, izgleda, nije ozbiljno zainteresovan da pazari objekat iz tridesetih godina prošlog veka.

OD 1950. VLASNIŠTVO SAD

ZDANjE u Kneza Miloša, koje Ameri nude na prodaju, prvobitno je bilo u vlasništvu kćerki Đorđa Nestorovića. Posle Drugog svetskog rata bilo uknjiženo kao opštenarodna imovina, a u martu 1950. kao vlasništvo vlade SAD.


HOTEL ILI STAMBENI BLOK

OSIM hotela, mogući kupci razmišljaju i o tome da kompleks bude kombinacija poslovnog i stambenog prostora. To im dozvoljava i urbanistički plan za taj deo grada, koji, doduše, još nije usvojen.