Aleja velikana čeka Tucovića!

V. RADULOVIĆ

29. 02. 2016. u 22:41

Na Novom groblju se pripremaju za preseljenje zemnih ostataka čuvenog revolucionara. Na uređenom prostoru sa ukupno 23 grobnice počiva 118 osoba

Алеја великана чека Туцовића!

Tucovićevi zemni ostaci su na Trgu Slavija

ZEMNI ostaci istaknutog teoretičara i vođe socijalističkog pokreta Dimitrija Tucovića, uskoro će naći večni mir u Aleji velikana na Novom groblju. Pripreme prenosa posmrtnih ostataka su u toku, kažu iz JKP "Pogrebne usluge" i trenutno privode kraju projekat i pozicioniranje njegove grobnice. Iako se pomenuta aleja po pravilu ne proširuje, Tucović će, vanredno, ipak dobiti svoje mesto.

Posle 67 godina boravka na Trgu Slavija, posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića po šesti put biće iskopani i ovoga puta pohranjeni na Novo groblje, a njegova bista na novi plato kod Narodne Banke Srbije. I dok jedni negoduju što kovčeg velikana leži na jednom od najprometnijih mesta u gradu, drugi smatraju neprimerenim njihovo ponovno premeštanje.

Kako bilo, u Aleji velikana priprema se mesto za jednog od vodećih ideologa srpske socijaldemokratske misli.

- Aleju velikana trenutno čine 23 grobnice i tri kapele sa 118 sahranjenih. U ovom trenutku nisu planirana nova sahranjivanja, osim u izuzetnim slučajevima, kao što je bilo sa heroinom Prvog svetskog rata Milunkom Savić i kao što će se dogoditi u slučaju Dimitrija Tucovića - kaže direktor JKP "Pogrebne usluge" Dragan Baltovski. - Trenutno radimo na finalizaciji projekta i mestu gde će se naći grobnica i nadgrobno obeležje, u saradnji sa nadležnim organima grada Beograda.

Tucović će se tako, uskoro, naći u društvu istaknutih ličnosti iz bogate srpske istorije, koji takođe počivaju u Aleji velikana. Neki od njih su general Miloš Vasić, političar Nikola Pašić, književnik Petar Kočić, general Dušan Marković, akademik Jovan Cvijić, vojvoda Živojin Mišić...

Grob vojvode Živojina Mišića je u Aleji velikana

Za razliku od Aleje velikana, Aleja zaslužnih građana formirana je četrdesetak godina nakon pomenutog prostora za istorijske velikane i u njoj je, trenuto, sahranjeno 682 preminulih. Mesta za "najzaslužnije" još ima, jer ova površina, prema podacima JKP "Pogrebne usluge", raspolaže sa nešto više od 1.000 grobnih mesta.

PET SAHRANA

SELIDBA Dimitrija Tucovića u Aleju velikana biće njegova šesta sahrana. Prvi put je to bilo posle njegove smrti, 20. novembra 1914. u blizini lajkovačkog sela Ćelije, da bi ga nedugo zatim prebacili na groblje u Šušnjar.

Već 1916. njegovi zemni ostaci osvanuli su na vojničkom groblju u Lazarevcu, a 1939. u nedovršenoj kripti Hrama Svetog Dimitrija u ovom gradu. Konačno, 1949. njegovo telo preneto je na Trg Slavija.

TRAŽILI GA I UŽICE I GOSTILJE

IZ rodnog mu Gostilja, kraj Zlatibora, tražili su da se bista Dimitrija Tucovića prenese baš u ovo selo. Za njima, oglasili su se i Užičani, koji su poželeli da se spomenik nađe baš u njihovom gradu, na jednom od trgova. Ipak, odlučeno je da bista ostane u prestonici, a mesto na kom će biti postavljena se uređuje.

"DOSIJE IKS"

TIM stručnjaka, početkom prošle decenije, ispitivao je zemljište na Trgu Slavija savremenim geološkim aparatima, ali tom prilikom nisu uspeli da pronađu kovčeg sa sandukom. Pretpostavke su vodile u smeru da su ga odnele podzemne vode, ili da on uopšte tu nije ni zakopan. Da li su aparati i stručnjaci pogrešili, saznaće se kada iskopavanje počne.

ANDRIĆ, KORAĆ, ĆOPIĆ, ĐINĐIĆ...

JOŠ zvučnija imena počivaju u Aleji zaslužnih građana gde su sahranjeni Radivoj Korać, Ivo Andrić, Duško Radović, Branko Ćopić, Zoran Radmilović, Miloš Crnjanski, LJuba Tadić, Vasko Popa, Ivan Stambolić, Petar Lubarda, Nikola LJubičić, Zoran Đinđić, Aleksandar Nikolić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ђура Змај

29.02.2016. 22:51

Тај чувени револуционар, којег ће селити у алеју великана - ЗАЛАГАО СЕ ДА СЕ КОСМЕТ ПРЕДА АЛБАНИЈИ!?!

Nebojsa

01.03.2016. 16:28

Ili treba biti rehabilitovan, ili ako nije osudjivan da bude posthumno osudjen.Takav je trend......