Lastine zgrade se već ruše!

M. T. KOVAČEVIĆ

utorak, 23. 02. 2016. u 22:39

Ластине зграде се већ руше!

U narednih nekoliko dana deo objekata će biti srušen Foto P. Mitić

Delovi autobuske stanice u Hercegovačkoj ulici spremni za skori dolazak buldožera. Premeštanje u Blok 42 ide etapno, sve gotovo do juna

CRVENO-belom trakom prošle nedelje obeleženo je nekoliko objekata na glavnoj "Lastinoj" autobuskoj stanici. Zbog čišćenja terena, gde će se graditi "Beograd na vodi", objekti u Hercegovačkoj ulici biće porušeni narednih nedelja. A, do juna, kompletnu saobraćajnu infrastrukturu, perone, čekaonicu, parking i upravnu zgradu, kao i druge prateće zgrade, čeka ista sudbina.

Obeleženi objekti prošlog vikenda su ispražnjeni. Odneseno je sve što ima bilo kakvu vrednost, od vrata i prozora, do kancelarijskog inventara.

Zvaničnici u preduzeću "Lasta", na pitanja "Novosti", kratko su odgovorili "da se premeštanje autobuske stanice i ostalih objekata obavlja u dogovoru sa Skupštinom grada".

- Rušenje i premeštanje stanice u etapama sprovodiće se do juna meseca, prema dosadašnjim dogovorima. Radovi su već otpočeli - kažu u "Lasti", objašnjavajući da odgovore na sva dodatna pitanja potražimo u gradskoj upravi.

SAMO PRIVREMENO NA PARKINGU PROSTOR sadašnjeg "Parking servisa", preko puta Buvljaka, biće samo privremena varijanta za "Lastinu" stanicu sa koje će se obavljati međugradski i međunarodni saobraćaj. Na ovom prostoru postojaće samo minimum infrastrukture, a kasnije će biti premeštena na objedinjenu lokaciju glavne autobuske i železničke stanice, nekoliko stotina metara dalje.

Zaposleni na autobuskoj stanici, gde pristižu autobusi sa prigradskih linija, neće javno da komentarišu preseljenje na novu lokaciju. Međutim, nevoljno klimaju glavom, smatrajući da se to radi naprečac, bez odgovarajućeg plana.

- Privremena stanica biće u Bloku 42 na Novom Beogradu, na placu "Parking servisa" kod Buvljaka - priča jedan od radnika. - Međutim, tamo do sada nije ništa urađeno. Ja ne znam kako oni misle ovako veliku stanicu, sa impozantnim brojem putnika, tek tako, u špicu leta, da prebace na ledinu.

MALI: STANICA UZ POMOĆ EBRD

GRADONAČELNIK Siniša Mali sastao se juče u Londonu sa čelnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

-EBRD daće podršku mnogobrojnim projektima za koje se decenijama čekalo da budu završeni. Između ostalog, dobićemo tehničku podršku za izgradnju nove autobuske stanice u Bloku 42. Njena gradnja počeće na proleće sledeće godine - kaže Mali.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

ProrokTarabic

24.02.2016. 09:57

Konacno da sruse ovu jadnu stanicu,koja je sramota Beograda i da naprave novu na Novom Beogradu.

NBGD

24.02.2016. 13:43

Novi Beograd vec godinama ceka na vatrogasnu stanicu,plac rasciscen,raseljen.Samo obecanja,nista rad.Autobuska na prokopu,bolje ne mozeda bude.

Milko

24.02.2016. 23:27

Jurija Gagarina i sad u toku dana zakrcena, mogu da zamislim kako ce biti kad se tamo prebaci stanica.

Sale

25.02.2016. 09:48

EBRD ne pruza podrsku projektim, EBRD daje kredit koji ce se vracati kroz novo povecanje poreza i akciza.

ana

25.02.2016. 11:58

Porušiće se i više od stanica zarad gluposti i udovoljavanja investitorima a putnici kojima treba obezbediti povezane lokacije raznih vidova putovanja neka vide kako će stizati sa NB do Prokopa i obrnuto.U ovoj tužnoj zemlji svsko ako pojma nema može da odlućuje o najvažnijim poduhvatima vezanim za život građana samo ako se dokopa vlasti. Sramota