U Zabrežju zidaju Milošgrad

B. BORISAVLjEVIĆ

07. 02. 2016. u 20:15

Do kraja godine biće gotovo idejno rešenje obrenovačkog turističkog kompleksa. Projekat će nositi autorski pečat reditelja Emira Kusturice

У Забрежју зидају Милошград

Miroslav Čučković i Emir Kusturica Foto "Fejsbuk"

OBRENOVAC će, po ugledu na "Drvengrad" i "Andrićgrad", dobiti "Milošgrad", nazvan tako po knezu Milošu Obrenoviću, čijim je ukazom od 7. decembra 1859. godine, grad kraj Save od Paleža postao Obrenovac. Kulturno-istorijski i turistički kompleks nalaziće se u Zabrežju i nosiće autorski pečat našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturica. Do kraja godine trebalo bi da bude urađeno idejno i urbanističko rešenje, o čemu je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković već razgovarao sa našim proslavljenim umetnikom, a za završetak će biti potrebno nekoliko godina.

Prvi čovek Obrenovca smatra da bi novi Kusturičin projekat trebalo da bude u Obrenovcu, zbog čega mu je i izložio svoju ideju, koja je naišla na odobravanje. Prema rečima Čučkovića, opština bi obezbedila plac, infrastrukturu i finansijsku podršku za izgradnju, ali su dobrodošli i svi privatni investitori. Idejni projekat će se raditi zajedno sa Kusturicom i njegovim saradnicima, odnosno, kako kaže Čučković - "naš je hardver, a njihov je softver".

Pošto je Obrenovac u neposrednoj blizini Beograda, Čučković smatra da bi "Milošgrad" sa atraktivnim istorijskim lokalitetima koji postoje na području Zabrežja i čitavog Obrenovca privukao veliki broj turista, koji posećuju prestonicu. "Milošgrad" bi bio izgrađen po ugledu na objekte na Mokroj gori i u Višegradu, a osim kulturno-istorijskih znamenitosti postojaće i komercijalni sadržaji.

- Iz Obrenovca je poslato prvo diplomatsko pismo, na obali Save bila je prva diplomatska misija, u Zabrežju je otvorena prva termocentrala kojoj danas, kao kontrast nizvodno, stoji najveća termoelektrana na Balkanu - navodi Čučković. - Stara luka u Zabrežju postoji i danas, a tu je Milošev konak gde je smeštena biblioteka "Vlada Aksentijević". To su samo neke od istorijskih znamenitosti zbog kojih bi turisti došli u Obrenovac.

INDUSTRIJA

U periodu između dva svetska rata Zabrežje je bilo značajno industrijsko mesto. Osim pristaništa i železničke stanice, tu su postojale još i zgrada Lučke kapetanije, carinarnica, fabrika kuhinjske soli, fabrika industrijskog špiritusa, parni mlinovi i strugara za rezanje drvene građe...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

djoka

07.02.2016. 22:42

Ako su ovo Miroslavljeva deca, onda cista desetka!!!! Imas moj glas za predsednika Vlade. Sa ovolikom i ovakvom decom me uopste ne interesuje tvoje politicko opredeljenje, misljenje itd... Imas moj glas!

HamLet

07.02.2016. 23:02

Po dolasku na vlast grajanin Čučkovic je obecao izgradnju aqua parka u Obrenovcu.Cak je i na you tube bio snimak makete...i izjave pomenutog.On je tipican Baron Minhauzen! Skon evoluciji od Dinkica do Vucica u cilju ocuvanja vlasti.

Mali Miloica

08.02.2016. 09:46

@djoko lako je gajiti 5toro dece kad si pun pokradenih para...gaji ih ti sa 250e platom, e to je uspeh...a ne krasti i lagati ovako otvoreno

bobiška

08.02.2016. 10:08

Obrenovac,devastiran od poplave,a ovakvi "projekti" su po onoj narodnij :"selo gori,a baba se češlja".

Sreten

08.02.2016. 11:19

Mali Miloice, da si za mene rekao da sam pun pokradenih para,sudski bi te gonio do besvesti. Uzeo bih ti i ono što nemaš, a dao bi tvojoj deci. Nisu ona kriva što imaju ostrašćenog oca, koji sa mržnjom i politikom ide i u krevet. Imaš li ikakav dokaz da je ovaj čovek lopov, ili lupaš, pa šta bude. E moj Milojice...